Björn Tidland (SD) och Jörgen Fogelklou (SD) Foto: SVT

Fogelklou slår tillbaka efter petningen

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagseftermiddagen hade kommunfullmäktigegruppen inom Sverigedemokraterna i Göteborg ett möte, där slutresultatet blev att de politiska sekreterarna Björn Tidland och Jörgen Fogelklou omgående slutar.

Det var efter en sluten omröstning som de bägge sverigedemokraterna, där Jörgen Fogelklou är politisk sekreterare och ordförande i distriktsorganisationen samt Björn Tidland, politisk sekreterare,  fick besked om att det är arbetsbefriade och uppsagda, uppgav GP i går.

– De har sysslat med oegentligheter som vi inte kan godta. Jag kommer inte att gå in på vad det handlar om. Men vi har inget förtroende för dem längre och det har vi fattat majoritetsbeslut på, säger kommunalrådet Lars Hansson (SD) till GP.

”Ett totalt haveri”

Jörgen Fogelklou är kritisk till beslutet, som han kallar ”ett totalt haveri”. Han säger till SVT Nyheter Väst att han inte kommer att sluta inom partiet.

– Det här ska fortfarande utredas av ledningen i Stockholm. Men jag tror inte att sista ordet är sagt, säger han.

Enligt Lars Hansson är en anledning till beslutet att Jörgen Fogelklou och Björn Tidland ska ha ”sysslat med oegentligheter”, vilket Jörgen Fogelklou inte vill kommentera.

– Jag känner ju Lars Hansson, och det är en personlig tragedi att se hur han hanterar det här. Det är som att titta på en bussolycka i slow motion, säger han.

”Vi behöver mogna”

Jörgen Fogelklou är även kritisk till hur hans parti hanterar uppsägningar och interna konflikter.

– Det är ju bara att kolla på Moderaterna och Socialdemokraterna. De har gått igenom precis samma sak i Göteborg, där man inte haft förtroende för vissa kommunalråd. Men där har man skött det internt och inte läckt ut till pressen. Vi behöver mogna, säger han.

Tror inte att händelsen är överspelad

Jörgen Fogelklou är även ordförande för Sverigedemokraternas distriktsorganisation. Den posten avser han inte lämna. Han har packat ihop sina saker och säger sig ha lämnat stadshuset, men det betyder inte att händelsen är överspelad, menar han.

Accepterar du beslutet?

– Jag kan acceptera ett beslut om processen har gått rätt till, men det har den inte. Man har inte följt de stadgar som finns, säger Jörgen Fogelklou.

SVT Nyheter Väst har även sökt Björn Tidland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.