Henrik Myhlén berättar att han nu har fått en sämre livskvalité eftersom han nu inte kommer att ha råd att åka färdtjänst lika ofta. Foto: SVT

Henriks hårda kritik mot färdtjänstbeslutet: ”Jag har inte råd”

Uppdaterad
Publicerad

Den första september höjdes färdtjänstpriset i Mölndal för de som vill åka utanför kommunen. Det slår hårt mot de med lite i plånboken. Sjukskrivne Henrik Myhlén berättar att han inte längre kan hälsa på kompisar.
– Jag har fått en mycket sämre livskvalité, säger han.

Henrik Myhlén råkade i vintras ut för en mopedolycka i Thailand. Trots att han bar hjälm så slog han i huvudet så hårt att tinningen blev rejält intryckt, och nerverna skadades så illa att han blev blind på höger öga.

– Det var en mardröm. Jag minns ingenting från olyckan och en månad framåt, säger han.

Till följd av en tidigare skada, i kombination med skadorna efter mopedolyckan, har han svårt att hålla balansen och blir väldigt trött av tryckkänslan i ögat. Därför måste han åka färdtjänst när han ska ta sig någonstans.

– Tänk dig att det är 100 kilo som trycker ner en hela tiden. Från det att man vaknar på morgonen tills att man går och lägger sig. Det är både fysiskt och psykiskt påfrestande, säger han.

Sämre livskvalité

Fram till den första september i år, då prishöjningen blev verklighet, åkte han färdtjänst för att träffa kompisar i Kungsbacka eller i Göteborg. Eller för att hälsa på jobbet, som han så småningom hoppas kunna komma tillbaka till. Eftersom Henrik Myhlén bor i Mölndals kommun måste han varje gång han ska träffa kompisar korsa kommungränsen, där prishöjningen är som högst.

Priset för en resa från Mölndal till Göteborgs kommun höjdes i september med 50 procent. Före prishöjningen kostade en enkelbiljett 49 kronor för en vuxen. Nu kostar samma biljett 73 kronor. Och priset till Kungsbacka höjdes från 78 kronor till 117 kronor per enkel väg.

Henrik Myhlén berättar att han inte längre har råd att hälsa på kompisar i grannkommunerna, eller åka in till Göteborg för att ta en fika.

– Jag har fått en mycket sämre livskvalité. Jag vill inte sitta här hemma mellan fyra väggar, jag vill kunna ta mig ut och träffa kompisar. Men det kommer jag inte ha råd med längre, säger han.

Ansträngd ekonomi

Stefan Gustafsson (S) är vice ordförande och oppositionsråd i kommunstyrelsen. Han röstade för beslutet om prishöjningen.

– Med den ansträngda ekonomi vi har så kände vi oss tvungna att se över taxorna som man ansåg var väldigt låga, säger han.

50 procents höjning för att åka till Göteborg till exempel, är det rimligt?

– Ja, vi gjorde den bedömningen. Sedan är det alltid svårt, för det handlar om resurssvaga människor. Men vi har bedömt att vi klarar inte av att sköta en bra färdtjänst utan att göra de här höjningarna.

Vad skulle ni vilja säga till de som drabbas av prishöjningen – kanske sjukskrivna eller pensionärer?

– Jag skulle vilja säga att de får hitta varandra och uppvakta oss så får vi se om vi möjligtvis kan göra något, förklarar Stefan Gustafsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer