Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Starta klippet för att höra Dalslänningens chefredaktör Thomas Wallin beskriva den oro han känner iför hur tidningen ska klara den förändrade postutdelningen. Foto: SVT

Farhågan hos Dalslänningen: Massuppsägning av prenumerationer

Uppdaterad
Publicerad

Om ett år kan tidningen Dalslänningen ha tappat hälften av sina prenumeranter. Det är mardrömsscenariot efter Postnords nya strategi.

– Det är jätteallvarligt, säger Thomas Wallin, chefredaktör på Dalslänningen.

Två dagar i veckan publiceras pappersutgåvan av tidningen Dalslänningen till 5 500 prenumeranter. Närmare hälften av dem får tidningen via lantbrevbärare, alltså att den kommer tillsammans med posten.

Så när Postnord från och med i maj kommer gå över till att dela ut post varannan dag kan det få stora konsekvenser. Bara en tidning per vecka kommer att levereras i tid, den andra blir i värsta fall tre, kanske fyra dagar försenad.

PostNord: Har haft dialog

Anledningen till Postnords beslut, som gäller i hela landet från år 2022, är att allt fler försändelser sker digitalt. Postgången i dag är helt enkelt för dyr i förhållande till hur mycket som skickas med den.

De har förståelse för lokaltidningarnas dilemma och säger att det framöver kommer finnas möjlighet för dem att köpa till tjänster för att få tidningen utkörd varje dag.

Henrik Ishihara, pressansvarig på PostNord säger att man sedan i maj förra året haft dialog med Tidningsutgivarna, TU, om förändringen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer