Foto: Thomas Johansson/TT

Färre skjutningar men oro i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Det har skett betydligt färre skjutningar i Storgöteborg i år jämfört med i fjol. Men många människor känner ändå stor oro och otrygghet, enligt en färsk rapport från Göteborgs stad.

– Otryggheten har ökat i Göteborg, men det har den också gjort i landet i stort, säger Rickard Silva, utvecklingsledare vid social resursförvaltning i Göteborg, under en pressträff.

Antalet skjutningar i Storgöteborg har hittills i år gått ner med mer än hälften jämfört med i fjol, enligt en rapport från Göteborgs stad.

– Vi har haft mer än en halvering i polisområde Storgöteborg, säger Rickard Silva, utvecklingsledare vid avdelningen social resursförvaltning, vid en pressträff.

Tydligt skillnad

Minskningen märks exempelvis av i Biskopsgården, enligt Jörgen Thorén, som är lokalpolisområdeschef på Hisingen. Stadsdelen, som haft stora bekymmer de senaste åren, har hittills i år varit helt förskonad från skjutningar.

– Jag vill vara väldigt tydlig med att det här är en ögonblicksbild, men så här ser det ut just nu. Det är oerhört positiva siffror, säger Thorén.

Mer otrygga – färre brott

Totalt sett har heller inte antalet anmälda brott ökat särskilt mycket. Samtidigt visar rapporten att människor känner sig betydligt mer otrygga än för några år sedan. Enligt Rickard Silva följer utvecklingen i Göteborg därmed en tydlig nationell trend.

– Otryggheten har ökat i Göteborg, men det har den också gjort i landet i stort. Det är något påtagligt när man jämför 2015 och 2016, säger han.

– Det är något vi tar på stort allvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.