Tydlig effekt för hoppskydd på Älvsborgsbron – antalet självmordslarm har halverats

Uppdaterad
Publicerad

Älvsborgsbron i Göteborg har tidigare varit en plats där flera personer valt att ta sitt liv. Men efter att bron fått ett nytt högre hoppskydd har antalet larm om självmord från bron minskat kraftigt.

– I första läget handlar det om att identifiera suicidtäta platser för att se var vi kan göra störst nytta, säger Jörgen Einarsson, regiondirektör Trafikverket Väst.

Hör Trafikverket berätta själva om minskningen och hur de arbetar preventivt i klippet ovan.

Närmare tio procent av alla självmord i Sverige sker inom transportsystemet. Det handlar om broar, vägar och järnvägar runt om i Västra Götaland som nu ska säkras upp av Trafikverket, vilket välkomnas av organisationen Suicidprevention i Väst.

– Det krävs många aktörer och åtgärder för att förebygga suicid och metod och medel är en väg. Så exempelvis barriärer på broar och avspärrningar på vägar eller en ökad närvaro på suicidtätata platser, det är hög evidens på att det fungerar, att det kan hindra människor från att ta sitt liv, säger Monika Ölund på Suicidprevention i Väst.

Regionen siktar mot nollvision

Västra Götalandsregionen har tillsammans med flera andra aktörer sjösatt en ny handlingsplan gällande hur man ska motverka att folk tar sitt liv. I den ingår bland annat att snabbt nå ut och fånga upp unga vuxna.

– Det unika är att det är en egen plan där man tydliggör ansvar och hur vi alla kan jobba tillsammans mot regionens nollvision, säger Monika Ölund.

Fotnot: I ett tidigare klipp sades att antalet självmord från Älvsborgsbron halverats. Rätt ska vara att antalet larm om självmord från bron halverats.

Fakta

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har allvarliga självmordstankar eller självmordsplaner. Var inte rädd för att be om hjälp!

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101. Alla dagar, dygnet runt.

Bris – Barnens rätt i samhället för dig under 18 år på telefonnummer 116 111 eller chatt. Alla dagar 14.00-21.00.

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80. Alla dagar klockan 21.00-06.00.

Jourhavande präst nås via 112. Alla dagar klockan 21.00-06.00.

SPES – Riksförbundet för SuicidPrevention och EfterlevandesStöd 020-18 18 00. Alla kvällar 19-22.

Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård.

Det finns också exempelvis chattjourer, rådgivningslinjer och samtalsgrupper för anhöriga. Se en längre lista med telefonnummer och kontaktuppgifter här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.