Färre vårdplatser för döende i Borås

Uppdaterad
Publicerad

Västnytt fortsätter berätta om att det skärs ner på antalet palliativa vårdplatser i Västra Götaland och Halland, trots att de som behöver vård i livets slutskede inte blir färre. Fullmäktige i Borås klubbar igenom nya platsneddragningar på torsdag.

Vi har tidigare berättat att det skärs ner på antalet platser på palliativa avdelningar i de båda länen, trots att de som behöver vård i livets slutskede inte minskar. I Borås klubbas nya neddragningar igenom i fullmäktige i morgon:

– Från hjärtat tycker jag att det är för djävligt, överdjävligt, säger Karin Jansfelt, sjuksköterska palliativa enheten.

– Jag har inte andra ord att säga än det. Det är tråkigt, vi är arga, ledsna, uppgivna och tycker att hela den palliativa vården blir nedrustad.

Oroade över förändringar

Dom jobbar med döende patienter på den palliativa enheten i Borås, men eftersom deras chefer förbjudit dom att prata med media under arbetstid och på deras arbetsplats, träffas vi i en källare på deras fritid i stället. Och dom är båda mycket oroade över dom förändringar som väntar:

– Man kör över en hel patientgrupp som är oerhört utsatt, svag och som inte orkar föra sin egen talan i detta, menar Karin Jansfelt, sjuksköterska palliativa enheten.

Är de inte värda ett bra avslut i livet?

-Nu ställer du en fråga till mig som om att man inte får det på Hulta ängar, säger Lena Palmén (S), kommunalråd Borås.

-Vi gör detta för att höja kvaliten, inte sänka den, fortsätter hon.

”Kommer inte bli samma bemanning”

-Det kommer inte alls att bli den sjuksköterskebemanningen som det är idag, säger Maria Aloandersson-Jörkander, sjuksköterska palliativa enheten

– Knappast någon sjuksköterska dygnet runt och då kan man inte bedriva en god palliativ vård.

Idag finns elva platser för palliativ vård inom Borås kommun, platser som nu ska bli cirka fem istället och dessutom flyttas till Hulta ängars korttidsboende.

-Tänk dig själv situationen vid matbordet, säger Karin Jansfelt, sjuksköterska palliativa enheten: ”jag har kommit hit för att rehabiliteras för min höftfraktur, varför är du här?”, ”ja, jag är här för att dö...”

-Enligt förslaget så är det från att gå från elva platser till cirka fem, i mina öron låter det som en nedskärning?

-Det står cirka fem, därför att det är cirka, det har varit lägre beläggningsgrad nu och därför säger vi att vi väljer att lägga det tillsammans med annan verksamhet, säger Lena Palmén (S), kommunalråd Borås.

Men Lennart Andreasson (V), ledamot kommunfullmäktige Borås, håller inte med.

-När man tittar närmare på det här, så stämmer det inte alls. En månad på sex, sju år som har varit nere på en genomsnittlig beläggning på 4,6 platser. Inte ens den månaden hade man klarat sig på fem platser, säger han.

Hur ser du på det här?

-Nej, jag blir bekymrad när man lägger fram det med en sådan motivering som inte stämmer.

Orsaken till neddragningen är enligt kommunen en minskad efterfrågan på just palliativ vård. Men enligt palliativa registret i Kalmar, som fungerar som ett hjälpmedel för att förbättra vården för döende, så är det precis tvärtom. Nämligen många fler som borde få just den vården.

– Vi har alltid tidigare haft en hög beläggning, lång kö, till och med så lång att patienter har hunnit att avlida medan de står i kö till oss, säger Karin Jansfelt, sjuksköterska palliativa enheten,

– Nu har man istället sett till att sätta mer eller mindre munkavle på biståndsbedömarna som är med på vårdplaneringen på sjukhuset. ”Erbjud inte palliativ vård, tala inte om palliativ vård, uteslut den möjligheten”, fortsätter hon.

Lena Palmén (S),kommunalråd Borås, tycker att det är helt fel.

– Varför skulle vi säga nej när vi har tomma platser som kostar pengar? så är det faktiskt inte, vi vill kunna använda de platserna som finns.

-Svaret är ekonomi i ett nötskal, säger Karin Jansfelt, sjuksköterska palliativa enheten.

– Visst kommunen sparar in sina pengar. Men när folk hamnar på sjukhus i större utsträckning, vilket de kommer att göra, och belastar platser som kanske andra akut sjuka behöver, men då har man skyfflat över kostnaderna på landstingen istället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.