Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det stillastående fartyget drog till sig en del publik. Hör åskådarna vid Angeredsbron: ”Tur att hon inte lagt sig på tvären” Foto: SVT

Fartyg blev stillastående i Göta Älv – blockerade sjötrafik

Uppdaterad
Publicerad

Ett större lastfartyg ligger stilla med motorproblem i Göta älv i Göteborg. Det blockerar övriga lastfartyg från att ta sig förbi och minst tre fartyg kommer att bli försenade på grund av händelsen.

Strax innan klockan 06 på måndagsmorgonen fastnade lastfartyget i Göta älv i närheten av Angeredsbron. De larmade då om att det kom rök från motorn.

– Besättningen kunde sedan konstatera att det inte var en fråga om någon brand men att de inte fick igång motorn, säger Björn Alverfeldt, presstalesperson Sjöfartsverket.

Enligt Sjöfartsverket ska fartyget även gått mjukt på grund i samband med motorhaveriet.

Ska bogseras bort

Initialt planerades bogseringen av fartyget att påbörjas under måndagskvällen men enligt Sjöfartsverket var det svårt att komma fram med bogseringsbåtar. Istället påbörjade man arbetet runt klockan sex under tisdagsmorgonen.

– De måste börja med att bogsera fartyget norrut till en plats där det finns utrymme att vända båten, 4-5 timmar räknar man att det kommer ta från dess att det börjar tills att den är helt ur kanalen, säger Sebastian Wigmo, presstalesperson Sjöfartsverket.

Kustbevakningen inleder förundersökning

Fartygets slutdestination var från början Lidköping, men kommer nu tas till Göteborg för reparation.

Inga utsläpp har skett från fartyget och inga personskador har rapporterats. Kustbevakningen har inlett en förundersökning kring haveriet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.