Hör rektor Rektor Eva Andersson Berglund i klippet. Foto: TT/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Rektorns stora oro: Fastan under ramadan slår mot elevernas betyg

Uppdaterad
Publicerad

Den här veckan sammanfaller den muslimska fastemånaden ramadan med grundskolans nationella prov.
SVT:s rundringning till flera skolor i Göteborg visar att många skolbarn varken äter eller dricker under dagens ljusa timmar. Nu oroar sig skolpersonal för att fastan kan påverka elevernas betyg.

På Bergsjöskolan fastar barn så unga som tio år, berättar rektorn.

– Så små barn ska inte fasta för det klarar de inte, säger Bergsjöskolans rektor Eva Andersson Berglund.

På Bergsjöskolan går drygt 400 elever från förskola upp till årskurs nio. Många av eleverna i de högre årskurserna fastar delvis eller hela dagar. Även yngre barn i tioårsåldern på skolan fastar, säger rektorn. Detta är något som oroar skolpersonalen och därför anordnade man i förra veckan två föräldramöten för att samtala om saken.

– Föräldrar tänker precis som vi, att barn gärna får testa, men man ska inte göra det så att det påverkar studierna, säger Eva Andersson Berglund, rektor på F-6 på Bergsjöskolan.

– Det är viktigt att prestera så bra som möjligt nu under slutet av terminen, så att man kanske kan höja betygen.

Terminens slutspurt är en intensiv del av skolåret med många inlämningsuppgifter och, som den här veckan, nationella prov. Rektor Eva Andersson Berglund menar att fastan definitivt kan påverka elevernas möjlighet att prestera.

– Absolut kan det göra det. Och det var det vi samtalade med föräldrarna också om, säger hon.

Grupptryck emellan barnen att fasta

Samtidigt konstaterar hon att det mellan vissa elever finns ett grupptryck att hålla fastan.

– Det är så det är med tonåringar, att det finns grupptryck, men det är viktigt att man samtalar med eleverna att man gör det man själv vill, säger Eva Andersson Berglund.

Hussein fastar sedan han var 13 år gammal

16-årige Hussein, som går i klass 9A, fastar för tredje året i rad och han tycker att han kan sköta skolan utan att äta eller dricka.

– Det är lite svårare än dom senaste åren, för förut var det mitt under sommarlovet, fast nu är det skola, så det är lite tuffare.

Och under tisdagen hade han dessutom nationella prov i SO. Men han tror sig ha klarat provet bra.

– Jag kunde koncentrera mig och jag svarade på de flesta frågorna, säger Hussein.

”Det är en vuxengrej”

Barnens fastande har blivit en stor fråga för skolan. Därför har man tagit hjälp av en språklärare för att få barnen att fokusera på skolarbetet.

– Att fasta är en förpliktelse, men inte för barn utan för vuxna. Det är en vuxengrej. Det är vuxna som ska hålla fastan, säger Abdirahmaan Sheikh Muhiadiin Eli, som är språklärare på skolan, men även arbetar som imam på sin fritid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer