Fastighetskontoret har inte märkt av några särskilda klagomål mot de boende på Askimsviken sedan familjerna flyttade in för ett par år sedan. Foto: SVT

Fastighetskontoret om kritiken: ”Det håller jag med om”

Publicerad

Bland grannarna i området kring Askimsviken var oron stor innan de nyanlända skulle flytta in. Men sedan det tillfälliga boendet togs i drift har inga särskilda klagomål kommit till kommunen. Däremot finns viss självkritik hos Fastighetskontoret när det gäller de boendes möjligheter till integration.

– Efter att de flyttade in har det fungerat jättebra. Det är inga klagomål som når mig nu, säger Annelie Sylvander, utvecklingschef för mark och byggnader vid Fastighetskontoret i Göteborg.

Hon anser i dag att den stora oron för vad ett boende skulle innebära för området intill Askimsbadet var obefogad.

Däremot har hon förståelse för kritiken från de familjer på boendet i Askimsviken som anser att de har isolerats från resten av samhället, då de endast bor tillsammans med andra nyanlända.

– Skulle vi göra om det idag, så kanske vi hade gjort på ett annat sätt, säger Annelie Sylvander.

Hör mer om vilka lärdomar staden har gjort i klippet ovan.

Boende i Askimsviken som måste flytta ut

År          Familjer som måste flytta

2021:    5 familjer

2022:    3 familjer, 34 vuxenhushåll

2023:   21 familjer

Kostnaden för Askimsviken

Det kommunala bolaget Framtidenkoncernen, som ansvarar för bostäderna, har tagit ett investeringsbeslut på drygt 67 miljoner kronor. Framtidenkoncernen och Fastighetskontoret har tecknat ett arrendeavtal, där Framtidenkoncernen ska bygga, äga och förvalta bostäderna för 10 + 5 år.

Framtidenkoncernen och Fastighetskontoret har också tecknat ett blockhyresavtal, som innebär att Fastighetskontoret hyr alla bostäderna av Framtidenkoncernen under 15 år till en kostnad på 8 733 274 kr per år.

Källa: Fastighetskontoret Göteborgs stad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.