Före detta kommunpolitikern Hans Jonasson är nöjd med avtalet med HVB-jätten Hero. Foto: arkivbild SVT

Fd politiker blir rik på flyktingavtal

Uppdaterad
Publicerad

Ljungskile turisthotell skulle blivit HVB-hem för ensamkommande barn. Men barnen kom aldrig. Lika glad är hotellets ägare för det. – Jag skrattar hela vägen till banken, skriver före detta kommunpolitikern Hans Jonasson i ett uppmärksammat facebookinlägg.

De 24 platserna på Ljungskile turisthotell står tomma. En konsekvens av att allt färre flyktingar tar sig till Sverige.

Likväl kostar de tomma platserna 36.000 kronor – per dygn. I det här fallet är det skattebetalarna i Göteborg som står för notan.

En som får del av pengarna är hotellets ägare Hans Jonasson, före detta kommunpolitiker och grundare av Uddevallapartiet. Jonasson hyr ut hotellet till bolaget Hero, som tecknat avtal med Göteborgs stad om de 24 platserna.

När SVT:s Uppdrag granskning tidigare i veckan belyste problemen med Göteborgs stads avtal med den privata HVB-aktören, skrev Jonasson följande på sin facebooksida:

”Till ni goda som tillhör de 87% vill jag rikta ett privatekonomiskt tack, jag skrattar hela vägen till banken. 2018 kommer jag rösta för en annan politik så förhoppningsvis får jag det sämre efter det, men om inte så kommer jag fortsätta att smida medans järnet är varmt.

Inlägget, som först uppmärksammades av P4 Väst, har väckt starka reaktioner.

– Jag tycker det känns jättebra. Jag tjänar jättemycket pengar på den här galna politiken. Klart jag inte får dåligt samvete, säger Hans Jonasson till P4.

I GT utvecklar han sitt resonemang vidare:

– Jag står för det jag har skrivit. Men det jag kommenterar är ju min privatekonomiska situation som är otroligt fördelaktig. Men den är ju inte fördelaktig på grund av Heros avtal med Göteborgs kommun, utan på grund av mitt avtal med Hero. Det är två skilda saker i det här fallet, säger den tidigare kommunpolitikern till GT.

SVT Nyheter Väst har sökt med inte lyckats nå Hans Jonasson för ytterligare kommentarer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.