Foto: TT

Allergiska elever fick fel mat

Uppdaterad
Publicerad

En elev som är allergisk fick fel mat på Hagenskolan i Göteborg. När miljöinspektörerna kom till skolan fick de reda på att det var den åttonde incidenten på de senaste åren som allergiska elever fått fel mat.
– Det är allvarliga fel, säger Pia Gustafsson, enhetschef för miljöförvaltningen på Göteborg stad.

Det var i mitten av maj som bristerna på Hagenskolan uppdagades. En elev som var allergisk mot fisk och mjölk hade fått fel mat serverad. Dagen efter, då anmälan hade kommit in till miljökontoret, skickades två inspektörer till skolan. De kunde konstatera flera felaktigheter i skolköket.

Bland annat såg de att tre olika informationslappar satt på samma matbehållare som innehöll kycklingröra som de fått levererad till sig från Påvelundsskolan. Det gjorde att personalen i köket inte förstod om kosten innehöll fisk eller mjölk som eleven var allergisk mot. Enligt anmälan ska också det vara åttonde gången på två år som elever med allergier har fått fel mat på skolan.

Ska inte hända

– Det ska inte hända någon gång för det kan bli allvarliga konsekvenser när det blir fel, säger Pia Gustafsson, enhetschef livsmedelskontroll på miljöförvaltningen i Göteborg stad.

Även skolmatsalens plastglas var slitna och smutsiga trots att de diskats. Och smutsen försvann inte trots att de diskades en andra gång på inspektörernas begäran.

De krav som ställdes på Hagenskolans kök efter besöket var bland annat att personalen som serverar allergikost ska ha rätt kunskaper för att servera rätt mat. Dessutom att se till att disken var ordentligt rengjord så den inte gör barn sjuka.

Brustit i rutiner

Marie Knutsson som är områdeschef för internservice i västra Göteborgs stadsdelsförvaltning ser allvarligt på det inträffade med eleven som var allergisk och fick fel mat.

– Det får inte bli fel och vi har brustit i våra rutiner, säger Knutsson.

Efter besöket har skolan haft utbildning med sin personal och när miljöförvaltningen följt upp bristerna som de påpekade har de inte haft några anmärkningar.

– Vi har gjort en egenkontroll för att säkerställa våra rutiner och personal har fått ytterligare utbildning, säger Knutsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.