Fem murare var på byggställningen precis innan raset. Deras chef Carl Antonsson är oerhört lättad att ingen skadades. Foto: SVT/Skadex

Fem murare hade precis gått ner från ställningen

Publicerad

Klockan 13.30 gick fem murare ner från byggställningen vid Avenyn i Göteborg. Klockan 13.34 rasade den. De satt med sina kaffekoppar i byggfutten när de hörde ljudet och rusade ut. Glädjen när de förstod att ingen låg skadad under rasmassorna var enorm.

De tog sin rast och gick ner från ställningen. De fem murarna som arbetade med fasadarbeten sökte paus från den starka kylan och vinden och satte sig i byggfutten klockan 13.30.

Bara fyra minuter senare rasade ställningen.

De hörde ljudet och förstod direkt vad som hade hänt. De rusade ut och försökte hindra människor från att gå in i rasmassorna.

Carl Antonsson, vd för byggnadsfirman O.A Tobiason som höll på med fasadarbetena, kom själv snabbt till platsen.

– Jag deltog själv under uppröjningsarbetet, och känslan att faktiskt se att det inte fanns några människor som var skadade. Det var helt otroligt. Glädjen var enorm, säger Carl Antonsson.

Krisbearbetning

Efter olyckan har de fem murarna som jobbade på ställningen fått psykologhjälp. Men även annan personal på firman har fått hjälp.

– De fem är omhändertagna. Men vi stängde även alla våra andra arbetsplatser igår (onsdag, reds anm) och hade kristeam på plats. Det är viktigt för vår personal som arbetar på ställningar hela tiden att de skall kunna känna sig trygga, säger Carl Antonsson.

Vems är felet?

Ställningsbyggarna No Problems scaffolding har sagt att de har lämnat över en fullt säkrad ställning till O.A Tobiason.

De hävdar att olyckan inte kan ha hänt utan att någon har tagit loss åtminstone ett antal av de fästen som skall säkra ställningen i fasaden. Och att detta måste ha hänt när byggfirman hade tagit över arbetsmiljöansvaret för ställningen.

– Jag är förvånad över att man så hastigt kan komma fram till den formen av slutsats. Det får polisens förhör ta fram, säger Carl Antonsson.

”Skulle förvåna mig”

Byggfirman tänker bistå polis och Arbetsmiljöverket med allt de kan.

– Jag har ingen aning vad som har hänt. Vi vill inte föregripa de utredningar som görs. Vi själva är väldigt måna om att få fram ett besked, säger Carl Antonsson.

Kan det vara så att någon av murarna lossat fästen för att komma åt att arbeta lättare?

– Det skulle förvåna mig. Då killarna lever i den här miljön och det är deras egen säkerhet det handlar om, säger Carl Antonsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer