Arkivbild. Foto: SVT

Ikoniska Feskekörka stängs

Uppdaterad
Publicerad

Feskekörka är i behov av en omfattande upprustning. Den byggnadsminnesförklarade fiskhallen som ägs av Göteborgs stad kommer att vara stängd under första delen av 2020 och så länge arbetet pågår.

– Det finns ett stort behov av upprustning. Det är fråga om fundamentala insatser som till exempel grundläggning och fasader, säger Johan Carlsson, fastighetschef Higab.

Finns det risk för att Feskekörka inte kommer ha öppet till 2021?

– Det beror dels på hur lång tid den obligatoriska arkeologiska förundersökningen kommer att ta och dels hur vi ska lösa frågan om vilken verksamhet som kommer att finnas i byggnaden efterupprustningen.

Enligt Johan Carlsson finns i dagsläget inga beslut om framtida inriktning för Feskekôrka. Det enda beslut som tagits gäller den nödvändiga upprustningen.

Är det möjligt att det inte kommer säljas fisk i Feskekörka i framtiden?

– Svårt att säga i dagsläget, men byggnaden andas fisk, så vi har med oss den frågan i arbetet, men förändrade köpmönster i centrum kan påverkar vad byggnaden kan användas till, säger Johan Carlsson.

Stänger nästa år

Då det inte är möjligt att bedriva verksamhet under upprustningsarbetet kommer Feskekörka att stänga någon gång under första delen av 2020. Arbetet med att söka ersättningslokaler att erbjuda hyresgästerna pågår. Parallellt med upprustningsarbetet kommer Higab att ta fram förslag för möjlig framtida utveckling av Feskekörka.

  • Feskekörka byggdes år 1874 och är en ikonbyggnad i Göteborg, men den välkända 145-åringen är i behov av en genomgripande upprustning.
  • Fasader, konstruktion och grundläggning behöver åtgärdas, liksom tekniska försörjningssystem för inomhusklimat och ventilation.
  • Feskekörka ligger på fornminnesskyddad mark och enligt kulturminneslagen måste därför en arkeologisk förundersökning genomföras innan markarbetena kan starta.
  • När inriktningen för framtida verksamhet är beslutad tas en ny tidsplan fram.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer