Festival Illegal drar i gång i Göteborg. Foto: Festival Illegal

Festival Illegal drar igång

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen startar årets andra upplaga av ”Festival Illegal”. En festival som vill sätta papperslösa och asylsökandes rättigheter i centrum.

Festivalen arrangeras två gånger om året av nätverket ”Ingen människa är Illegal” som arbetar med att hjälpa papperslösa flyktingar. Under fyra kvällar kommer olika scener i Göteborg att fyllas med samtal, poesi och filmvisningar. Med festivalen hoppas man att fler ska få upp ögonen för den situation som en papperslös hamnar i.

– Vi vill med festivalen både upplysa och folkbilda om att papperslösa är en grupp som finns och hur livet kan se ut för dem. Det är vårt ansvar att vara deras röst. Vi vill också sprida hopp och få fler att kämpa med oss, säger Zara Salahi från nätverket ”Ingen människa är illegal”.

Programpunkterna under festivalen är handplockade och unika och varierar efter festivalens tema. Fokus på höstens festival är just att göra de osynliga synliga och att lyfta det parallella samhället som de papperslösa lever i.

– Tidigare i år hade vi en festival där gömda själv deltog och berättade om sitt liv och om sin historia. Det har vi tyvärr inte med nu, de papperslösa lever i ständig rädsla så det är svårt att få dem att ställa upp, säger Zara Salahi.

Festivalen pågår under den 8 – 11 november. De olika scenerna finns bland annat på Göteborgs dramatiska teater och på Göteborgs litteraturhus.

Stödjer människor som lever gömda med allt från boende till mat, kläder mm.

Följer med till läkare, ordnar skolplatser och hjälper gömda med juridisk hjälp och arbetar för att påverka politiska beslut och skapa opinion.

Håller föreläsningar om gömdas situation och organiserar manifestationer.

Kräver permanent uppehållstillstånd åt all som vill stanna i Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer