Den vertikala bioduken sattes på tisdagen upp i Masthuggskyrkan. Foto: SVT

Festivalen ställer bion på ända

Uppdaterad
Publicerad

Besökare till Göteborgs filmfestival har i år chansen att se film på höjden. Nio visuellt utmanande filmer kommer att visas i maffig miljö.

Det är tio meter i takhöjd i Masthuggskyrkan i Göteborg. Och det behövs. Här ska filmer ur det internationella filmprojektet Vertical Cinema visas. En specialprojektor har fraktats hit från Holland och den stora bioduken håller precis på att monteras upp när SVT besöker kyrkan.

Jonas Holmberg, konstnärlig ledare på Göteborg filmfestival, är lyrisk.

– Det intressanta är att filmerna bryter mot hur man tänker att film ska vara. Men det kommer också bli en otroligt vacker och poetisk upplevelse.

”Många i filmvärlden har varit kritiska”

Alltsedan filmhistoriens början har filmbilden varit horisontell och biodukar och tv-apparater har anpassats därefter. Men nu ser vi ett kulturellt skifte, menar Holmberg.

– Att filma vertikalt är det naturliga för många unga som använder mobiltelefonen, och många i filmvärlden har varit kritiska till detta, även jag själv. Men i det här projektet har man valt att omfamna utvecklingen och experimentera med formatet.

För första gången i Norden

Nio filmer av lika många videokonstnärer kommer att visas på festivalen. Filmerna har turnerat runt i världen men visas nu för första gången i Norden. I en kyrka.  För det är som sagt inte att filma vertikalt som är problemet. Det är att visa filmerna. Men Jonas Holmberg tror ändå att formatet kommer att bli vanligare.

– Men det blir en utmaning för biograferna att klara av fler format, helt klart.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Göteborgs filmfestival 2018

Mer i ämnet