Fredrik Thorstensson, chef för kretslopp- och vattenledningsnät i Göteborg om kampanjen ”Stoppa fettproppen” Foto: Lo Birgersson/Pressbild

Fettproppar i avloppssystem – ett växande problem

Uppdaterad
Publicerad

I Göteborg pågår just nu en kampanj för att stoppa fettproppar i avloppssystemen. – Det är inte bara ett problem för Göteborg, det är ett problem för i stort sett alla kommuner med avloppsnät och i andra länder, säger Fredrik Thorstensson, chef för kretslopp- och vattenledningsnät i Göteborg.

Under två veckors tid kör Göteborg stad kampanjen ”Stoppa fettproppen”, för att göra folk medvetna om vad som kan hända när du spolar ner bland annat smör och olja i vasken.

– Det har varit ett stort under en längre tid. Men det är mer aktuellt nu än någonsin eftersom vi inte ser att det minskar, det snarare ökar lite hela tiden, säger Fredrik Thorstensson.

”Obehagliga och akuta problem”

Han säger att liknande informationssatsningar har gjorts tidigare men det krävs mer för att det inte ska få stora konsekvenser.

– Det är flytande när du spolar ner det. Men längre nedströms stelnar det och blir riktigt hårt. Ledningarna blir fulla och vattnet kan inte rinna igenom. Det blir obehagliga och akuta problem som exempelvis översvämning eller stopp. Avloppsvattnet tar första bästa vägen ut så det kan hamna i källaren, ut på gatan eller ut i vattendrag, och skada miljön, säger han.

Vad vill man att folk ska göra?

– Vi vill öka medvetenheten om hur man använder och slänger matfett kan påverka avloppsnätet. Att man torkar av stekpannan med papper innan man sköljer av den. Använder man sig av större mängder av olja så kan man hälla det i en petflaska eller liknande och slänga i vanliga soporna som förbränning, säger Fredrik Thorstensson.

Det är bättre att slänga det i vanliga soporna än i vasken?

– Absolut, det är det. Ingen tvekan.

Fördyrande effekter

Fredrik Thorstensson menar också att det inte bara är privatpersoner som behöver ta ansvar över att stoppa fettproppen.

– Alla verksamheter, restauranger och produktionsindustrier har ansvar över att ta hand om fettet med fettavskiljare på korrekt sätt. Det är jätteviktigt.

Han förklarar att det inte bara är översvämning och stopp som kan orsakas av fett som slängs i vasken.

– Det kan bildas gaser av fettet som kan fräta på betong. Då måste man byta ut dessa kanske 20 år tidigare än beräknat. Det kan bli fördyrande effekter, det skapar också en dålig arbetsmiljö för de som sköter stadens avloppsnät, säger Fredrik Thorstensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.