Foto: TT

Ny forskning: Barn läser bättre med fettsyror

Uppdaterad
Publicerad

Tillskott av fettsyrorna Omega 3 och 6 kan förbättra skolbarns läsförmåga. Det visar en ny studie från Sahlgrenska.

Studien har genomförts på 154 västsvenska skolbarn i årskurs 3. Hälften av barnen åt under tre månader kapslar med tillskott av fettsyror och hälften åt placebokapslar.

Samtidigt gjordes databaserade tester där barnens läsförmåga mättes.

– Redan efter tre månader kunde vi se att barnens läsförmåga förbättrades av tillskottet med fettsyror, jämfört med dem som fick placebo, säger Mats Johnson, överläkare och forskare på Gillbergcentrum vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

Ingen visste vem som fick vad

Vilka som fick placebo respektive fettsyror i undersökningen avgjordes genom lottning. Efter de tre månaderna fick alla barnen kapslar med fettsyror.

Forskarna upptäckte också att barn som hade uppmärksamhetsproblem fick ytterligare förbättrade resultat av att äta omega 3 och 6.

Orsaken till de förbättrade resultaten tros komma av att hjärnans cellmembran är uppbyggda av fleromättade fettsyror. Fettsyrorna tros också vara viktiga för signalöverföring mellan nervceller och för reglering av signalsystem i hjärnan.

Unik undersökning

Studien är den första i sitt slag i Sverige.

– Det har tidigare gjorts studier bland barn med diagnoser som ADHD. Det är första gången man gör en studie bland barn utan diagnoser, säger Mats Johnson.

Den moderna kosten sägs innehålla relativt lite av omega-3, som naturligt bland annat finns i vissa fisksorter.

Omega-3 och omega-6 är två familjer av fleromättade fetter.

I omega-3-familjen ingår bland annat alfalinolensyra, EPA och DHA.

I omega-6-familjen ingår bland annat linolsyra och arakidonsyra.

Omega-3 finns exempelvis i fet fisk som makrill, lax, sill och sardiner, men även i vissa alger, rapsolja och valnötter.

Omega-6 finns exempelvis i rapsolja, sesamfrön, majsolja, solrosolja och sojaolja.

Källa: Livsmedelsverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.