Victoria Kawesa. Foto: Oscar Wettersten

Fi-ledare polisanmäld för plagiat

Uppdaterad
Publicerad

Feministiskt initiativs nyvalda partiledare Victoria Kawesa anklagas för att ha plagierat en annan forskares verk. En forskare från Göteborgs universitet har nu polisanmält Fi-ledaren.

Det var vid en genuskonferens i Göteborg i höstas som Victoria Kawesa, själv doktorand vid Linköpings universitet, var inbjuden som föreläsare.

I en presentation ska hon ha visat upp ett 20-tal meningar i sin power point-presentation med text hämtade från ett tidigare publicerat verk av doktoranden Therese Svensson, utan att ange källan vare sig muntligt eller i skrift.

Therese Svensson satt själv i publiken och reagerade starkt när hon fick höra sina egna citat ur sitt publicerade verk. Nu har även doktorandkommittén vid Göteborgs universitet reagerat och uppmanat Therese Svensson om att polisanmäla Kawesa för plagiat.

– Vi har uppmuntrat Therese Svensson att göra en polisanmälan för att vi kan inte se det på något annat sätt än att det skulle handla om plagiat, säger Gró Einarsdóttir, ordförande för doktorandkommittén vid Göteborgs universitet.

Läs vad Victoria Kawesa sa under sitt föredrag och vad som tidigare var publicerat. Foto: SVT

Bett om ursäkt

Victoria Kawesa har bett om ursäkt till Therese Svensson och menar att det var ett misstag att hon inte angav källan, men att källan nu finns angiven på platser där hennes presentation omnämns på nätet.

– Det var ett misstag att jag inte angett källan i powerpoint-presentationen. Linköpings universitet utredde detta och det ledde till att jag fick en erinran, men att det inte ansågs vara plagiat. Jag begick ett misstag och jag har sett till att källan nu finns angiven på platser där min presentation är omnämnd på nätet. Och jag har även bett om ursäkt skriftligen. Jag har inte tagit emot någon polisanmälan, skriver Victoria Kawesa i ett mail till SVT.

Men doktorandkommittén vid Göteborgs universitet är av en annan åsikt.

– Det handlar om att Linköpings universitet inte kan utreda en doktorand disciplinärt om det inte rör sig om en ett examinerande moment. Viktoria Kawesa var inte heller anställd utan antagen vid universitetet som doktorand. Vi vill att detta regelverk ska ses över och att även doktorander ska hålla sig till forskningsetiska normer, säger Gró Einarsdóttir, ordförande för doktorandkommittén vid Göteborgs universitet.

Fortsatt förtroende

Feministiskt initiativs förtroende för Victoria Kawesa har inte påverkats av anklagelserna utan säger att misstaget var officiellt redan innan hon valdes till partiledare.

– Eftersom Feministiskt initiativs styrelse, liksom Victoria Kawesa inte har tagit del av någon polisanmälan, kan vi inte kommentera detta i sak. En polisanmälan i sig behöver inte leda till en förundersökning och händelsen som föranlett anklagelsen har tidigare utretts juridiskt på det sätt som inblandade instanser och organisationer bedömt vara relevant, skriver Amanda Mogensen, kommunikationsansvarig för Feministiskt initiativ.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.