Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Anna-Lena Bingström blev förvånad och upprörd när hon fick veta att hon kunde ta ut sin mamma från det stängda boendet i rullstol. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Uppmuntrades hämta ut mamma från stängt boende i Götene

Uppdaterad
Publicerad
I Götene har anhöriga reagerat starkt mot att kommunens äldreboenden, som de uppfattar det, uppmuntrat anhöriga att komma dit och ta med sina äldre ut på promenad, trots besöksförbudet. De anhöriga är rädda för att sprida smitta och nu tvärvänder kommunen och säger att de gjort helt fel.

– Det blir ju ett sätt att kringgå besöksförbudet, menar Anna-Lena Bingström, vars 96-åriga mamma bor där.

”Varför kommer inte du hit och hämtar ut din mamma på en promenad?” Det frågan hävdar Anna-Lena Bingström att hon fick från äldreboendet Helenagården i Götene. Anna-Lena blev väldigt förvånad eftersom det råder besöksförbud på Sveriges äldreboenden. Något som regeringen beslutade om den 30:e mars.

– Om jag skulle gå ut med mamma så handlar det om att köra henne i rullstol och då hamnar jag väldigt nära, säger Anna-Lena.

Hon ringde upp enhetschefen som sade att kommunen hade bestämt att anhöriga kunde ta ut de boende på promenad. Anna-Lena blev upprörd och IVO-anmälde kommunen.

– Det är ju inte konstigt om smitta kommer in på äldreboenden. Min syster funderade på att åka hit, men gjorde inte det. Det var tur, för hon blev sedan sjuk i vad vi tror är covid-19, säger Anna-Lena Bingström.

”Fel i kommunikationen”

Andra enhetschefer SVT talat med bekräftat att det är möjligt för anhöriga att hämta äldre för en promenad och att personalen då klär på de boende och lämnar över dem utanför, ofta i rullstol. När SVT först kontaktar kommunen säger kommundirektör Jerker Andersson-Liljestrand att de följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Men när vi ska intervjua socialchefen Eva Thimfors, så säger hon att hon förstått att det äldreboendena har handlat fel.

– Det har blivit helt fel i vår kommunikation, säger Eva Thimfors till SVT Nyheter Väst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya coronaviruset

Mer i ämnet