”Det är sällan vi haft så många strikes som i år”. Foto: SVT

De bowlade med traktor och bal

Publicerad

Helgen bjöd på ett något udda mästerskap i Länghem i Tranemo kommun. Klot och käglor byttes mot stockar och balar.

Domarna springer från spelplanen för att undvika att träffas av ett missriktat ”klot”. Det är traktorbowling på Grälåsa Gård i Länghem och ett tjugotal personer har samlats för att delta eller heja på varandra. Käglorna är utbytta mot stockar och balar får agera bowlingklot.

Den något udda sporten går ut på att deltagarna, med hjälp av en traktor, knuffar balen ner för en backe i syfte att träffa de uppställda stockarna. Trots den något svårkontrollerade banan lyckas flera av deltagarna få till strikar, men domarna är ständigt beredda att springa ur vägen.

– Det är sällan vi haft så många strikes som i år, säger Ulf Andersson, som är en av arrangörerna.

Traktorbowling är bara en av aktiviteterna LRF Länghem ägnar sig åt. Under året har de både pizzakvällar och inomhusbowling för att skapa gemenskap och ha roligt ihop, något Ulf Andersson tror blivit ännu viktigare efter de att de senaste årens sänkning av mjölkpriserna gjort att många bönder lägger ner sin verksamhet.

”Inte sitta och deppa ner oss”

– Det är en av anledningarna till att vi försöker göra sociala grejer, så vi inte ska behöva sitta och deppa ner oss alldeles, säger han.

Efter några omgångar med traktorerna är en vinnare utsedd, Erik Åslew tar hem segern och äran, men alla deltagare belönas med ett pris.

– Det är första gången jag är med. Det är ett väldigt annorlunda spel men det är roligt och jag kommer nog tillbaka nästa gång, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer