Filippa Widegren och sonen Kasper Foto: Privat

Filippa kände minskade fosterrörelser och blev orolig

Uppdaterad
Publicerad

Flera gånger under Filippa Widegrens graviditet kände hon minskade fosterrörelser och blev orolig för att hennes barn i magen inte mådde bra.
– När det var mer stilla än vanligt åkte jag upp till Östra sjukhuset för att få hjälp, säger hon.

Det har hunnit gå fyra månader sedan Filippa Widegrens son Kasper föddes. Från det att han var två veckor gammal fram till tre månaders ålder har han haft kolik.

– Det har varit tufft att få sova så lite, men nu har det vänt och koliken har försvunnit. Kasper sover bättre och har blivit som en vanlig bebis, säger Filippa Widegren.

Enda orosmomentet

Det enda orosmomentet hon kände under sin graviditet var just minskade fosterrörelser.

– På MVC hade de informerat om det och om att man ska vara uppmärksam på förändringar. Annars hade jag inte varit orolig.

Vid ett tillfälle tyckte Filippa att det var mer stilla i magen än det brukade vara så då åkte hon upp till Östra sjukhuset i Göteborg.

– Det var på jourtid och då fick jag komma upp till en avdelning. De kopplade upp mot CTG för att kontrollera hjärtljud och puls på barnet. Först blev resultatet inte godkänt och då blev jag orolig. Men sedan kände jag rörelser och instrumentet gav utslag.

Efter kontrollen blev hon lugnare och enligt läkaren var det ingenting som avvek.

– Sedan fick jag en faktura på 300 kronor. Hade det varit kostnadsfritt hade jag sökt hjälp fler gånger. För det finns ju en rekommendation att söka vård vid minskade fosterrörelser. Men jag kan ju inte åka in var tredje dag heller.

Hon tycker att det ska vara samma riktlinjer och bestämmelser för avgifter i hela landet och att det ska inte ska spela någon roll var man bor. I dag är det gratis i bland annat Stockholm och Malmö, men alltså inte i Göteborg.

En vecka över tiden

När Kasper föddes visade det sig att han var tillväxthämmad trots att Filippa hade gått nästan en vecka över tiden och graviditeten var fullgången.

– Han vägde 2 500 gram och han är helt frisk. Jag har blivit lovad fler tillväxtultraljud om jag blir gravid igen och jag kommer också att söka vård däremellan ifall jag blir orolig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer