Film om tvångssterilisering kan få pris

Publicerad

Tiotusentals personer har tvångssteriliserats i Sverige. Två som drabbats är Knut och Axel och som vi får möta i Andja Arnebäcks dokumentär Walborgs ungar som nu nominerats till Tempofilmfestival för Sveriges bästa dokumentärfilm.

– Det började när jag var gravid och skulle få barn. Då kom jag att tänka på att jag hört talas om att de velat tvångssterilisera min mormor. Det var nog då för första gången jag insåg vad det innebar, att jag inte funnits till om de hade gjort det, berättar filmaren Andja Arnebäck. Och så ville jag ta reda på om det stämde eller inte. Jag hade också ett svagt minne av att jag hört talas om att mormors bröder blivit steriliserade. Jag visste inte om det stämde det heller.

Men det stämde. Andjas mormors bröder Axel och Knut tvångssteriliserades, fullt friska, i 40-talets Sverige. En fyra år lång resa med att gräva i arkiv och gamla kartonger resulterade i dokumentärfilmen Walborgs ungar som nu nominerats i Sveriges största dokumentärfilmsfestival. Filmen handlar alltså om bröderna Knut och Axels livsöden och hur deras liv tog en rejäl vändning då pappan dog och pojkarna placerades som sjuåringar på Stretereds barnhem i Kållered.

Reporter: Johanna Andersson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer