Foto: TT

Finansprofil från Göteborg får skattesmäll på 107 miljoner

Publicerad

En finansman i Göteborg har låtit bli att redovisa stora kapitalutdelningar från ett cypriotiskt bolag till Skatteverket. Nu har myndigheten bestämt att han ska betala skatt och skatteböter på 107 miljoner kronor.

Oredovisade intäkter för mångmiljonbelopp leder till en hård skattesmäll för en Göteborgsbaserad finansprofil.

Skatteverket slår bland annat ned på att han inte deklarerat för stora kapitalutdelningar från ett cypriotiskt bolag. Nu måste mannen betala drygt 107 miljoner kronor i ytterligare skatt och skatteböter.

Skatteverkets granskning gäller beskattningsåren 2011 och 2012.

Skatteböter på 30 miljoner

Mannen som bland annat är styrelseledamot i ett flertal fastighetsbolag, var under större delen av den perioden officiellt utvandrad från Sverige och hävdar därför att han inte skulle behöva deklarera för inkomsterna i Sverige.

Men Skatteverket håller inte med och har bland annat kartlagt mannens resvanor, och kan konstatera att han till stor del vistats i Sverige. Därmed ska han också betraktas som obegränsat skattskyldig i Sverige, enligt myndigheten.

Den summa som Skatteverket nu kräver in ska finnas på skattekontot senast den 27 december. Över 30 miljoner av det totala beloppet utgörs av skatteböter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer