Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Från den första december får lastbilar vara nära 35 meter långa, 10 meter längre än tidigare. I Borås firande man de nya reglerna. Foto: Magnus Dennert

Firande i Borås när nya långa lastbilar tillåts på vägarna

Uppdaterad
Publicerad

Nio meter längre och fjorton ton tyngre. Från och med i dag tillåts långa lastbilar på 450 mil väg i landet, bland annat på E6 och E45 i Västsverige. I Borås firade man de nya reglerna.

– Vi är landets största e-handelstad och det här betyder hållbarare transporter, säger Gunilla Hell Bellman, näringslivsutvecklare vid Borås stad.

Fredagen den första december öppnar Trafikverket de första vägarna i Sverige för långa lastbilar, så kallade HCT, High Capacity Transports. Från att tidigare fått vara max 25 meter långa och med en totalvikt på 60 ton blir de nya siffrorna 34.5 meter och 74 ton.

Lägre utsläpp

Enligt Trafikverket kommer de nya reglerna leda till färre lastbilar på vägarna, minskade utsläpp och lägre transportkostnader. Detta tack vare att det blir möjligt att frakta en större mängd gods i varje lastbil.

Borås: ”Bra affär”

Vid sidan av de lägre klimatavtrycken räknar man i Borås också med att det ska vara en bra investering.

– På sikt ser vi att det är en bra affär men som alltid innebär det en investering att börja med nya fordon, säger Gunilla Hell Bellman.

Svårare att köra om

Trafikverket kommer inom kort att gå ut med informationskampanjer för att upplysa bilister om de faror de nya lastbilarna kan innebära på vägarna. Alla långa lastbilar ska också bära skyltar som upplyser om att de är extra långa och alltså tar längre tid att köra om.

– Samtidigt tror vi det här leder till färre fordon på vägarna så vi hoppas att det här ska bli mer trafiksäkert, säger Thomas Asp, seniorspecialist på Trafikverket.

De vägar som berörs i Västsverige är E6, E45 samt väg 23, 25, 40 och 44.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.