Foto: kajakfiskare

Fiskar med livet som insats

Uppdaterad
Publicerad

Hans mål är att från sin kajak fånga en haj på flera hundra kilo. Just nu övar Joel ”Gäddluffarn” Abrahmsson genom att fiska sten.

– Jag ska försöka att fånga den största fisken som någonsin har fångats från en kajak, säger Joel Abrahamsson med ett leende.

Han sitter i en bred kajak och kämpar med ett fiskespö. Det är träning och på spöt har han en sten som väger 18kg. Det ser tungt ut. Ändå är det ingenting mot de tyngder han snart ska kämpa med. I september beger sig Joel Abrahamsson från Bollebygd till Norge för att på 500 meters djup försöka fånga en haj, en Håkäring, som kan väga uppemot 1000 kg.

– Förra året vägde den minsta de fångade 432kg. Men den tog dom från en båt. Det är ett tecken på vilka fiskar som finns på den här platsen.

Om han skulle lyckas med att få upp en haj på över 400kg så blir det världsrekord med råge. Det tidigare världsrekordet i fiske från kajak är från Alaska och var en laxhaj på 227kg.

När Joel fiskar har han spöt i en sele runt kroppen. Om något går snett och linan låser sig så är det stor risk att han dras med ner i djupet. Därför behöver han vara redo att snabbt skära loss linan. Men han är övertygad om att han ska överleva äventyret.

– Jag tror att det går bra, det måste man ju tro, säger han och skrattar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.