Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur man märker att torskarna i akvariet på Universeum blir skrämda när man spränger för Västlänken. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Fiskar varnas via SMS innan sprängningarna

Uppdaterad
Publicerad

Fiskarna på Universeum i Göteborg blir skrämda när det sprängs för bygget av Västlänken. För att lugna dem skickar Trafikverket ut en förvarning via sms och en bubbelridå startar.

– Torskarna går då ned på botten och inväntar sprängningen, säger Terese Schwartz, marinbiolog på Universeum.

Varje dag i ett år framöver skall fiskarna i de stora akvarierna på Universeum vid Korsvägen i Göteborg stå ut med sprängningar i tio minuter varje förmiddag. Anledningen är att Trafikverkets arbete med Västlänken nu påbörjat etappen där man skall schakta sig neråt 20 meter för att kunna börja gjuta betongdelen av station Korsvägen.

Fiskar ges chans att förbereda sig

Marinbiologer på Universeum har kunnat se att fiskarna stressas och blir rädda när det sprängs. För att skydda dem så har man utarbetat ett sinnrikt system för att ge fiskarna en chans att förbereda sig.

– Innan vi hade systemet fick vi kraftigare reaktioner, säger Terese Schwartz, marinbiolog på Universeum.

Starta videon ovan för att se hur fiskarnas varnas om en kommande sprängning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer