Den stora mängden småfisk i Vimmersjön i Nödinge har medfört ett återkommande problem med algblomningar. Nu tror sig kommunen ha hittat en lösning på problemet. Foto: SVT

Nu dras fisken upp – ska stoppa giftiga algblomningar

Publicerad

Ale kommun har under de senaste åren haft ett återkommande problem med algblomningar i badsjön Vimmersjön. Det kan leda till att sjöns ekosystem blir lidande och att de som badar blir sjuka. Boven är den stora mängden fisk som simmar i sjön – och för att råda bot på problemet genomför kommunen nu ett så kallat reduktionsfiske.

Reduktionfiske är en metod som används för att förbättra vattenkvaliteten i näringsrika sjöar. Med andra ord innebär det att fiska intensivt under en kort period.

Reduktionsfisket i Vimmersjön i Nödinge började på måndagen och enligt Maria Magnusson, kommunekolog i Ale kommun, är förhoppningen att dra upp tre ton fisk.

– Det finns bland annat mycket braxen, småaborre och mindre mört i Vimmersjön. För att få bukt på algblomningen måste vi få bort en del av den fisken, säger hon.

Den stora mängden fisk som under dagarna kommer att dras upp ur sjön kommer att bli till biogas, men det finns även möjlighet för allmänheten att komma till sjön för att ta med sig fisken hem.

– Det är mat till katten till exempel, säger Maria Magnusson.

Se i klippet ovan hur fiskarna i sjön orsakar den stora mängden algblomning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.