Håkäringen som fångades av fritidsfiskaren Mattias Jonsson var 335 cm lång och 150 cm i omkrets. Foto: Magnus Durell/Privat

Fiskerekord: Se när Mattias drar upp monsterfisken

Uppdaterad
Publicerad

Mattias Jonsson från Kungsbacka drog upp en håkäring på 335 centimeter. Det kan vara den största spöfångade fisken i Sverige någonsin.

Gänget var ute på fiske i Skagerrak, nordväst om Hunnebostrand. Klockan ett på natten mot lördag knarrade det plötsligt till i Mattias Jonssons rulle.

– Jag gör ett mothugg. Det var blytungt. Då fattade jag det är större än vad någonsin fått tidigare, berättar han för TT.

Efter en timmes kamp kom fångsten upp till ytan.

– Jag möttes av ett monster, säger Mattias Jonsson.

Håkäringen hade en omkrets på 150 centimeter och vikten beräknas till 260 till 285 kilo. Nu ska fångsten rapporteras till föreningen Sportfiskarna som ska granska och godkänna händelsen för att rekordet ska räknas.

”Aldrig klarat det utan mina två kompisar”

Det tidigare rekordet för en håkäring är 282 cm, skriver Bohuslänningen som var först med att skriva om Mattias fångst.

Sedan håkäringen dokumenterats och mätts släpptes den tillbaka i havet.

– Även om det var jag som drog hela tiden så är det ett lagarbete. Jag hade aldrig klarat det utan mina två kompisar, Magnus Durell och Rickard Larsson, på båten, säger Mattias Jonsson som kommer från Kungsbacka.

Håkäring är en storväxt haj. Näst efter brugden är håkäringen Sveriges största fisk.

Inget firande ännu

Trots rekordet har Jesper ännu inte hunnit fira fångsten.

– Så fort vi kom in i land igen så kramade jag om mina kompisar och sen gick jag och la mig och sov. Jag var helt slut, säger Mattias.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer