De fixade eget hunddagis

Publicerad

Att ha med sig hunden på jobbet är inte alltid så lätt för hundägare. Men när ett företag i Borås bytte till nya lokaler passade de på att bygga egna hundgårdar. En åtgärd som uppskattas av de anställda.

Vinden biter kallt på den stora asfalterade planen vid verkstaden i Viared utanför Borås. När företaget Borås Bil Lastvagnar AB flyttade till nya lokaler i våras, passade man på förebereda för att kunna bygga hundgårdar samtligt. 

Än så länge är det tre av totalt fem hundgårdar klara. Och de är byggda enligt alla konstens regler och Jordbruksverkets stadgar. 

I ett hörn står en uppvärmd hundkoja och i ett hörn på den 25 kvadrameter stora planen står ett litet bord som hunden kan hoppa upp på och få lite utsikt. Här kör lastbilarna ikapp så det händer alltid något.

Positiva reaktioner

– Dåså Julle, då ska vi se om vi har något ben inne i buren till dig, säger Jens Wergeland och leder sin hund till hundkojan.

Det luktar nytt virke och allt verkar välskött och välbyggt. När hund nummer två, en valp vid namn Atlas, dyker upp blir det fullt ståhej när hundarna bekantar sig med varandra.  Initiativet till att bygga hundgårdarna kom från Jens Wergeland själv, vd på företaget. I och med att han har hund själv, insåg han fördelarna om han och de anställda kunde ha med sina hundar på jobbet.

Vad har du fått för reaktioner?

– Väldigt positiva faktiskt. Dels från personalen givetvis, men även kunder och folk runt omkring. De tycker att det är trevligt att vi låter hundarna vara med på jobbet och att vi gör det lätt för personalen att äga en hund, säger vd Jens Wergeland.

En förutsättning för ny hund

Vad hade du gjort om det inte funnits hundgård på jobbet?

– Då hade vi inte haft den här lille jycken, säger Lars Aronsson, verkmästare, och syftar på valpen Atlas. 

– Ett djur sprider glädje så jag tror att det är jättebra och det ser man ju på andra ställen i samhället när man har hundar och katter på till exempel äldreboende. Djur får människor att må bra, det tror jag på.

Nöjd med fem hundgårdar

Det finns de som har hästar som husdjur, kan det vara något här?

– Man får dra gränsen någonstans, skrattar Jens Wergeland.

– Men jag fick en kommentar en gång: ”Jag har katt?” och då sa jag: ”Vad kul för dig! Har du hund får du ta med den...” så det får räcka med hundgårdar tycker jag ...

På Svenska Kennelklubben välkomnar presstalesperson Hans Rosenberg initiativet.

– Det är väldigt ovanligt. Jag känner bara till ett djurförsäkringsbolag som har en liknande lösning. Vi ser positivt på företag som underlättar på det här sättet för sina anställda.

  • I Sverige finns över 900 000 hundar och varje månad nyregistreras cirka 5000 hundar. 
  • Att ta hand och sköta sin hund med passning går att lösa med till exempel hunddagis, men många ordnar ofta passning med vänner och grannar om dom inte kan passa hunden själva.
  • En lösning är att bygga en egen hundgård där hunden enligt Statens Jordbruksverks stadgar säger att hunden ska ha skugga och sol, samt tillgång till skydd mot vind och regn. Marken ska vara dränerad och tillsyn ska ske två gånger om dagen. Dessutom ska en upphöjd plats finnas där hunden kan få en utkiksplats. Rastgården ska vara miljöberikad och om hund hålls permanent i hundgården så ska hunden dagligen rastas på annan plats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer