Kyrkors fasadbelysning hotar fladdermössen: ”Lite av en katastrof”

Publicerad

Allt mer frekvent användning av artificiell belysning skapar ett växande problem med så kallade ljusföroreningar. Forskning pekar att den biologiska mångfalden påverkas negativt. Ett exempel är kyrkors fasadbelysningar som är ett hot mot kyrktornens väktare – fladdermössen.

– Arten som oftast bor i kyrkor är kanske den första som är rödlistad på grund av ljus, säger fladdermusforskaren Johan Eklöf.

Hör fladdermusforskaren Johan Eklöf berätta mer i klippet.

Fladdermuskolonier i kyrkor i Västra Götaland har minskat med med nära hälften på trettio år, visar en inventering. Och orsaken bakom pekar mot kyrkors fasadbelysning. Andelen kolonier har minskat i samma takt som kyrkor har satt upp belysning utomhus.

– Ur fladdermusens perspektiv är det ju lite av en katastrof. När man sätter ljus på fasaden så uppfattar inte fladdermössen att det blir natt, och då flyger de inte ut. Och trettio år är under en livstid för en fladdermus, de kan leva så länge, säger Johan Eklöf, fladdermusforskare.

Kyrktornens väktare blir allt färre

Det är arten brunlångöra som har minskat så kraftigt att den under år 2020 rödlistats. Just den fladdermusarten tycker vanligtvis om att hålla till i kyrkornas torn och vindar, och har varit så vanlig där att den fått smeknamnet kyrktornets väktare av vissa.

Men Johan Eklöf tror att det finns en chans att fladdermössen kommer tillbaka om kyrkor släcker ner sin belysning.

– Kyrkor har ett uppdrag att värna biologisk mångfald och detta faller ju inom ramarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.