Fler ensamkommande kan få möjlighet att stanna med regeringens förslag. Till vänster ensamkommande som demonstrerar för att få stanna, till höger Ulf Kamne, kommunalråd (MP). Foto: TT och Göteborgs stad

Hopp för ensamkommande – kan få stanna för studier

Uppdaterad
Publicerad

Regeringspartierna har kommit överens om ett förslag som kan ge fler ensamkommande ungdomar möjlighet att stanna i Sverige.

– Jag är jätteglad, säger Ulf Kamne, miljöpartistist kommunalråd i Göteborg.

Det är Miljöpartiet som har drivit på för att förbättra möjligheterna för ensamkommande att få stanna.

Hur viktig är den här segern för Miljöpartiet?

– Den är jätteviktig, men framför allt är den viktig för de som får chans att få sin sak rättvist prövad. Jag är väldigt, väldigt glad för det här är ett steg åt rätt håll, säger Ulf Kamne.

LÄS MER: Regeringen föreslår att ensamkommande får stanna

Ensamkommande ungdomar har drabbats hårt av Migrationsverkets långa handläggningstider eftersom många har hunnit fylla 18 år innan de fått besked om uppehållstillstånd. Då minskar möjligheterna till asyl. Dagens förslag gäller de som sökte asyl innan de tillfälliga asylreglerna trädde i kraft i november 2015, och som då bedömdes vara barn. De ska kunna få en ny prövning och möjlighet till uppehållstillstånd för att slutföra påbörjade gymnasiestudier.

Hundratals berörs i Göteborg

Ulf Kamne säger att det rör sig om runt 400 ensamkommande i Göteborg som snart fyller 18 eller som nyligen blivit uppskrivna i ålder. Ytterligare ungdomar har redan fått avslag, men kan med det nya förslaget åter få sin sak prövad. Nationellt berörs 8000-9000 personer av förslaget, uppger regeringen, som hoppas att reformen kan genomföras innan sommaren 2018. Men det krävs att en majoritet i riksdagen stödjer förslaget. Ulf Kamne är optimistisk.

– Jag hoppas att Centern och Liberalerna står upp för det här, säger han.

Moderaterna: ”Leder till skuggsamhälle”

Moderaterna är dock kritiska till regeringens förslag.

– Jag förstår att det är välment men jag tror att det bidrar till ett ökande skuggsamhälle, säger Jonas Ransgård, moderat kommunalråd i Göteborg.

– Det handlar om en retroaktiv lagstiftning: Man ändrar lagen så att det som gällde när de här personerna sökte asyl inte längre gäller. Vi ser redan idag att många får ett avslag men väljer att hålla sig kvar i Sverige. Nu riskerar de att bli fler, eftersom de hoppas på att reglerna kan ändras.

Jonas Ransgård menar också att dagens förslag innebär ett avsteg från principen om att asyl grundas enbart på individens skyddsbehov.

Lokal konflikt om ensamkommande

Ulf Kamne hoppas att förslaget kan blåsa liv i den lokala diskussionen om ensamkommande. I Göteborg har det länge funnits en spricka i det rödgröna styret, där Miljöpartiet och Vänsterpartiet har velat satsa mer pengar på de ensamkommande och ge dem möjlighet att stanna i kommunen även efter att de fyllt 18 år eller skrivits upp i ålder.

– Jag blir hoppfull och tänker att vi kanske lättare kan komma fram i den här frågan, säger Ulf Kamne.

Vill låta fler stanna i Göteborg

Just idag har han och vänsterpartistiska kommunalrådet Daniel Bernmar, som av en händelse, tillsammans med en rad ideella organisationer skrivit en debattartikel i GP. Där presenteras ett nätverk för att hjälpa ensamkommande ungdomar som fått avslag på sin asylansökan att hitta boende i Göteborg, så att de kan stanna i staden och fortsätta sina studier.

Om förslaget går igenom blir det en del i det så kallade gymnasieundantaget, som idag innebär att ensamkommande ungdomar kan få ett tillfälligt uppehållstillstånd förlängt för att slutföra gymnasiestudier. Dagens undantag inkluderar dock inte de som redan fått avslag på sin asylansökan, och det tar inte hänsyn till om personerna varit minderåriga när de ansökte om asyl.

Socialdemokraterna positiva

Socialdemokraterna i Göteborg ser positivt på förslaget om ge unga ensamkommande en chans att stanna i Sverige.

– Det är bra att regeringen tar ett tydligare grepp om situationen för ensamkommande. Det har jag efterlyst länge, säger kommunstyrelsens ordförande, Ann-Sofie Hermansson (S).

Hon tycker också att det är bra att regeringen nu stramar åt lagstiftningen kring lagen om eget boende.

– Även detta har jag efterfrågat. I nuläget ger den upphov till trångboddhet och dåliga levnadsförhållanden för många människor. Det gör det svårare för nyanlända att etablera sig på arbetsmarknaden. En väl genomförd reform skulle öka jämlikheten och skapa ett mer sammanhållet samhälle.

LÄS MER: Sveriges åldersbedömningar kritiseras

LÄS MER: SD om regeringens förslag: ”En förlust för Sverige”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.