Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att följa med till butiken Maträtt på Flatås torg i Göteborg – möt samordnaren Maria Nehme O'Neill och kunden Marita Tjärnhed. Foto: Jazz Munteanu/SVT

Fler går till sociala matbutiker när priserna stiger

Uppdaterad
Publicerad

Redan innan öppning väntar människor på att få komma in till Räddningsmissionens matbutik i Flatås i Göteborg. Den senaste tidens prisökningar har lockat fler kunder som lever på marginalen.

– Man försöker överleva, säger pensionären Marita Tjärnhage som handlar i butiken.

I klippet hör du samordnaren Maria Nehme O'Neill berätta om det ökade behovet.

Räddningsmissionens matbutik Maträtt i Göteborg tar emot livsmedelssvinn och överskottsvaror från livsmedelsföretag och grossister för att kunna sälja nedsatta varor till behövande. Under de senaste månaderna har antalet ansökningar för att få handla i butiken ökat, varje vecka tillkommer 60 nya medlemmar.

– Det är ett direkt resultat av att det är dyrare att handla, det är dyrare att bo och det är dyrare med bränsle. Man behöver spara in om man redan lever med små ekonomiska marginaler, säger Maria Nehme O'Neill som är samordnare för butiken.

Fler söker sig hit 

Sen butiken öppnade för två år sedan har cirka 7 000 personer ansökt om medlemskap. En av dem är Marita Tjärnhage som handlat här i ett halvår.

– Man kan få köpa lite billigare varor, det är inte helt fel, jag är inte en rik pensionär utan snarare tvärtom, säger Marita Tjärnhage.

För att ta vara på matsvinnet som blir över är butiken också öppen för icke medlemmar som handlar till ett högre pris.

– Det viktiga är att maten går åt, säger Maria Nehme O'Neill.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer