Foto: SVT

”Fler kan försörja sig på sin blogg”

Uppdaterad
Publicerad

På konferensen Bloggforum möttes ungefär 70 bloggare och gick på seminarier, åt gott och bodde på hotell. Till stor del bekostat av sponsorer som vill synas i bloggarna.

Jannice Wistrand har bloggat om inredning sedan 2007 och upplever att den allmäna synen på bloggare har förändrats under bara det senaste året. De har fått mer status, tycker hon. Att blogga är inte längre nödvändigtvis en hobby, utan kan också vara ett sätt att försörja sig. Det har bland annat att göra med att företagen har upptäckt vilket inflytande många bloggar har och därmed vilken viktig marknadsföringskanal de är.

– Vi har väldigt stor dragningkraft. Skriver man om en produkt så kan de faktiskt ofta sälja slut på den, om man länkar till dem. Så det är klart att det gör mycket om de syns på ens sida, säger hon.

Sponsorer som vill synas

Även helgens konferens finansieras mycket riktigt till stor del av sponsorer, som ser sin chans att synas i sociala medier. Hotellövernattning, restaurangmat, föreläsningar, seminarier – ja, till och med bubblet var helt kostnadsfritt för bloggarna. Men Jannice Wistrand och några av de andra bloggarna som Västnytt har pratat med är noga med att inte göra reklam för företag i sin egen text. Annonser ska markeras som just annonser. Det är viktigt för förtroendet för bloggare som yrkeskår, tycker Jannice Wistrand.

– Det får skötas professionellt, i annonser. Det är viktigt att man gör det så som man ska göra det, säger hon.

Upp till varje bloggare

Ulrica Carlsson, som också bloggar om inredning, tycker ungefär likadant:

– Då måste man i så fall skriva att det är ett sponsrat inlägg, säger hon. Inte att ”åh titta vad fin den här är ” och sen skriva var den kommer ifrån. Utan man får skriva ut att det är ett sponsrat inlägg, säger hon.

Men Ulrica Carlsson konstaterar samtidigt att gränsdragningen mellan annons och egen text kanske ser annorlunda ut i andra kretsar och typer av bloggar. Det är upp till varje skribent att själv avgöra vad som är okej och vad som inte är det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.