Aya Zread tog hjälp av en doula när hon skulle föda sitt första barn. Nu känner hon sig mer säker. Foto: privat

Fler kvinnor ska få förlossningsstöd

Publicerad

Förlossningskomplikationer är vanligare bland kvinnor födda utanför Europa än bland svenska kvinnor. Nu ska fler gravida i Västsverige få möjlighet att anlita en doula – en person som stöttar under graviditeten och förlossningen.

Att närma sig förlossning kan skapa panik och oro hos vilken kvinna som helst. Men det är ofta än värre om man är relativt ny i Sverige.

– Ja kära nån, jag tänker att man får ta oron gånger tre. Det finns en oro för vilka människor man kommer att möta, vem man kan lita på – och så har man inte språket, säger Ros-Marie Sädås, verksamhetsledare för föreningen Stöd i födelse och föräldraskap.

Föreningen erbjuder stöd till gravida utlandsfödda kvinnor i form av doulor och kulturtolkar. Förra året hade man drygt 300 uppdrag.

Verksamheten har främst varit koncentrerad till Göteborg och kranskommunerna, men ett nytt, långsiktigt avtal i Västra hälso- och sjukvårdsnämnden ger föreningen möjlighet att utöka sin verksamhet ytterligare. Avtalet innebär ett bidrag på 400 000 kronor under två år.

Ska skapa trygghet

Framför allt handlar uppdraget som doula om att skapa trygghet för kvinnan inför födandet. Föreningen har i dag 28 aktiva doulor, och täcker in 20 språk. Stödet till familjerna är kostnadsfritt.

För Aya Zread var doulan ovärderlig. När hon väntade sitt första barn hade hon bara varit ett år i Sverige, och hade ingen familj runt sig, förutom sin man. Under förlossningen fungerade doulan som en länk mellan paret och vårdpersonalen.

– Jag fick mycket hjälp med språket. Jag förstod inte allt som sades. Doulan hjälpte mig även med andningen och gjorde att jag kände mig mindre rädd, säger hon.

Stöd även efter förlossningen

Aya berättar att hon även hade hjälp av doulan efter förlossningen.

– Hon blev som en mamma för mig, jag ringde henne varje dag och frågade om amning och allt möjligt, säger hon och skrattar.

I dag känner hon sig tryggare och har fött sitt andra barn utan doula. Men hon fortsätter att komma till de föräldraträffar som föreningen Stöd i födelse och föräldraskap har i sin lokal i Bergsjön i Göteborg.

Nu ska föreningen också etablera kontakt med familjecentraler i andra kommuner, för att ge fler nyblivna föräldrar möjlighet att mötas och få stöd även efter förlossningen.

– Det känns viktigt och positivt detta, säger Ros-Marie Sädås.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.