Jenny Fogelberg berättar: Valde att föda i Varberg istället för i Göteborg. Foto: SVT

Fler kvinnor söker sig till Halland för att föda

Uppdaterad
Publicerad

På kvinnokliniken i Halland oroar man sig inte över det faktum om fler kvinnor från bland annat Göteborg skulle vilja föda där. Det med anledning av att BB i Mölndal läggs ner och att Sahlgrenska infört nya regler för omföderskor. Jenny Fogelberg från Göteborg födde båda sina barn på Varbergs sjukhus.

Västra Götalandsregionen flyttar all förlossningsverksamhet i Göteborg till Östra sjukhuset. Det innebär att från och med 1 maj finns det inget BB på Mölndals sjukhus i södra Göteborg.

Blivande mammor åker till Halland

Hur och om detta påverkar förlossningsverksamheten i Halland är oklart. Men redan i dag väljer kvinnor både från Västra Götaland och södra Sverige att föda i Halland eftersom man vet att man inte riskerar att bli runtflyttad eller behöva lämna BB efter förlossningen innan man känner sig redo. Här får också partnern lov att sova över på BB i samband med förlossningen.

Förlossningsvården i Väst

Läs också: Nya förlossningsregler oroar omföderskor

Jenny Fogelberg från Göteborg bor på Guldheden och har bara några minuter till närmsta BB, trots det valde hon och hennes man att åka till Varberg och föda där.

– När man hade möjlighet att välja så valde vi att åka dit. Vi hade hört mycket gott om Varberg. Det kändes tryggare och som att man kunde få den bästa vården där, säger Jenny Fogelberg som nu valt att föda båda sina barn där.

Skulle inte känna sig trygg

Hon tittar ner på familjens senaste tillskott och jollrar lite. För Jenny Fogelberg känns Sahlgrenskas nya regler främmande och inget hon skulle känna sig trygg med.

– Personligen tycker jag att det skulle kännas tufft. Jag kände mig inte speciellt stark efter min förlossning och fick blodtrycksfall av att bara gå från förlossningen till BB. Att då behövt gå ända till parkeringen och sen tagit flera trappor upp till lägenheten. Lite skakigt skulle det varit, säger hon.

Diskuterat flytten

Inför förändringen av förlossnsingsvården i Västra Götalandsregionen har verksamhetsansvariga för förlossningsverksamheten i Halland har haft möte och diskuterat BB-flytten i Göteborg.

– Vi känner inte att vi är oroliga men det är en stor förändring i vårt närområde och det är naivt att tro att vi inte kommer att påverkas,  säger Maud Ankardal, verksamhetschef för kvinnokliniken i Halland.

Läs mer: Så hanterar BB i Halland situationen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningsvården i Väst

Mer i ämnet