För att undvika trafikinfarkt: ”Fler måste jobba hemifrån”

Uppdaterad
Publicerad

Västlänken och flera andra stora byggen kommer att öka trängseln i trafiken i hela Göteborgsområdet. För att inte bli fast i köer måste bilisterna anpassa sig, tycker myndigheterna.
– Vi rekommenderar framförallt flextid och kanske kan man jobba hemifrån en dag i veckan, säger kommunikatören Anita Jisonsund.

Idag kör 9 av 10 bilister ensamma genom Göteborg under de mest intensiva timmarna i trafiken. Det vill säga mellan klockan 06.30-08.30 på morgonen och 15:30-17:30 på eftermiddagen.

– Jag tror inte vi kommer att vara stolta över det när vi ser tillbaka på 2017. Att så många åkte ensamma, säger Anita Jisonsund, som arbetar på uppdrag av Trafikkontoret, Trafikverket och Västtrafik. 

Tar hjälp av företag för minskad bilism

Göteborg står inför en intensiv byggperiod då det västsvenska paketet med bland annat Västlänken ska bli verklighet. Satsningar som kommer att ha stor påverkan på trafiken och framkomligheten i staden. För att få hjälp att minska bilåkandet så vänder sig nu Trafikkontoret till hundratals företag i Göteborg och uppmanar dem att underlätta för personalen att ta sig till jobbet.

– Gör vi ingenting så kommer vi att hamna där Stockholm är idag, där man kan få köa 1,5 timme till jobbet. Där vill vi inte hamna, säger Anita Jisonsund.

”Kanske kan man jobba hemifrån”

Efter sommaren 2017 drogs skruvarna åt och bilister i Göteborg fick känna på ökad trängsel då flera stora infrastrukturprojekt drog igång. Men det här är bara början.

– Vi ser peaken på antalet riktigt stora projekt som är i gång samtidigt år 2018-2019, säger Anita Jisonsund.

För att trafiken ska kunna flyta under byggperioden samtidigt som Göteborg växer i antal invånare menar Trafikkontoret att bilismen under de mest trafikerade timmarna måste minska med 10-20 procent.

– Vi rekommenderar framförallt företagen är att titta på att nyttja flextid, och kanske kan man jobba hemifrån en dag i veckan, säger Anita Jisonsund.

Men långt ifrån alla har ju möjlighet att sköta sitt arbete hemifrån?

– Visst är det så, men vi som kan, kan ju dra det strået till stacken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer