Foto: TT

Fler norrmän köper stuga i Västra Götaland

Publicerad

Förutom svenskar äger norrmän flest fritidshus i Sverige.

Lågt ränteläge är en förklaring, enligt mäklare. Bäst trivs norrmännen i Västra Götaland och Värmland.

– Ett skäl kan vara att Norge under flera år har haft en stark valuta och att det varit billigt för norrmännen att köpa fritidshus i Sverige, säger Johan Vesterberg, presschef vid Fastighetsbyrån, till TT.

Visserligen har oljeprisfallet på senare tid orsakat försvagad tillväxt och ökad arbetslöshet i Norge. Att Norge ändå drar förbi Danmark kan bero på att den danska kronan inte längre är så stark, tror Johan Vesterberg.

– Det är dyrare nu för danskarna att köpa fritidshus i Sverige, säger han.

Norrmän lockas till kusten

Medan tyskarna söker sig till mer enskilda lägen och små stugor i skogen, söker sig norrmän och danskar till mer kustnära lägen, enligt Johan Vesterberg. Något som bekräftas av Daniel Axelsson, mäklare vid Fastighetsbyrån i Strömstad och Tanum i Västra Götaland, ett av de län i Sverige som enligt Statistiska centralbyrån lockar norrmännen mest.

Billigt, nära och naturskönt är Daniel Axelssons förklaring till att norrmän lockas till stugköp i länet.

– Det låga ränteläget gör det också gynnsamt för norrmännen att köpa fritidshus i Sverige, säger Daniel Axelsson.

Allt yngre köper fritidshus

En ny trend är att yngre norrmän nu också börjar köpa fritidshus i Sverige.

– Medan intresset tidigare var störst bland 50-plussare, ökar det nu bland 40-åringar, säger han.

Medan norrmännen föredrar Västra Götaland och Värmland, lockas danskarna mest till Kronoberg och Skåne. Tyskarna väljer i sin tur att köpa fritidshus i Kalmar län och Västra Götaland, medan holländarna söker sig till Värmland. Antal ägare från Tyskland och Nederländerna låg på en relativt oförändrad nivå under 2015.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.