Uppskattningsvis lever kring 25 000 – 50 000 personer som papperslösa i Sverige. Foto: TT

Fler papperslösa i flyktingkrisen

Publicerad

Mycket tyder på att antalet papperslösa kommer att öka enligt både Röda Korset och Rosengrenska stiftelsen.

Anne Sjögren är en av grundarna till Rosengrenska stiftelsen som erbjuder vård till papperslösa. Numera är hon anställd på Röda Korset behandlingscenter i Göteborg. Enligt Anne Sjögren  kommer antalet papperslösa att öka i vågen av flyktingkrisen och situationen för de papperslösa kommer bli svårare.

– Vi är flera organisationer som pratar om läget just nu. I början av flyktingkrisen kom runt 7000 flyktingar dagligen och vi vet inte hur många av dem som finns kvar. Vilka ville och lyckades ta sig vidare, vilka valde att stanna och vilka lyckades inte att ta sig vidare? Vi vet att det kan finnas många på drift som gömmer sig och som kan behöva hjälp, säger Anne Sjögren.

Skärpt tonläge

Enligt Anne Sjögren har höstens förändring av flyktingpolitiken och det skärpta tonläget påverkat de som lever gömda i Sverige och ökat rädslan för de papperslösa att ta kontakt med sjukvården.

– Det kommer så mycket flyktingar nu och de som får avslag de ska bara ut så fort det går. Detta sprider en skräck för att uppsöka vård bland de papperslösa, även om de har rätt till det. Det är helt klart ett hårdare klimat för papperslösa nu, säger Anne Sjögren.

Svår utmaning

Hur stort vårdbehovet är för papperslösa flyktingar som kommer till Sverige är svårt att säga, men enligt Anne Sjögren är det i första hand de psykiska upplevelserna som är den svåraste utmaningen.

– I Sverige är vi inte jättebra på krigsupplevelser, hur det är att leva i det och vad det sätter för spår. Vi behöver ta tillvara på den kunskap som finns. När flyktingarna kommer hit är de lätt att de hamnar i ett tunnelseende och bara vill vidare till en annan plats oavsett vilket skick de befinner sig i, säger Anne Sjögren.

– Det är en tuff vinter, det är inte många grader kallt, men det är tufft för alla som flyktingar som kommer hit och för alla papperslösa.

Fakta: Papperslösa

Visa

– Uppskattningsvis lever kring 25.000-50.000 personer som papperslösa i Sverige.

– Att vara papperslös innebär att man vistas i Sverige utan tillstånd. Anledningen kan vara avslag på asylansökan, att visumet har gått ut, att man har smugglats in i landet eller barn som fötts av papperslösa föräldrar.

– Papperslösa har sedan 2013 laglig rätt till sjukvård och barn i åldrarna 6-18 har rätt till skolgång

Källor: Migrationsinfo.se, Röda Korset

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer