Till vänster Eino Hanskis Taubeskulptur vid Göteborgsoperan, till höger Carl Milles Najad i Botaniska trädgården, som även finns i Keillers park. Foto: Wikimedia Commons

Bara två statyer av historiska kvinnor i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Det finns fler skulpturer av Evert Taube i Göteborg än av avbildade namngivna kvinnor, skriver GP.

Det visar en sammanställning som Göteborg Konst gjort som Göteborgsposten tagit del av.

De skulpturer som finns av kvinnor är främst sagofigurer eller nakna mytologiska väsen. Historiska, namngivna kvinnor finns bara två – författaren Karin Boye utanför stadsbiblioteket och barnmorskan Johanna Hedén utanför Östra sjukhuset. Evert Taube finns att beskåda på tre platser i staden – utanför Göteborgsoperan, vid Taubehuset och Liseberg.

Micaela Molitor blev staty

2012 avtäcktes en bronsstaty av Micaela Molitor i Kvillebäcken. Hon är den enda, nu levande Göteborgare som blivit staty i sin hemstad. Orsaken till att just hon blivit det är för att hon hade bästa idén för den nya stadsdelen Kvillebäcken där vinsten var just att bli förevigad som staty.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.