Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Just nu har antalet lån ökat med 50 procent, säger Per Nygren, kontorsansvarig på pantbanken i Nordstan, Göteborg. Foto: SVT / Alva Karlsson

Rusning till pantbanken för att betala räkningarna: ”En snabb lösning”

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler väljer att pantsätta sina smycken och klockor för att ha råd att betala räkningarna. Det menar Pantbanken i Nordstan i Göteborg som märkt av en tydlig ökning på antalet lån de betalar ut.

Hör Per Nygren, kontorsansvarig på pantbanken i Nordstan, Göteborg.

Januari är oftast den månad som Pantbankerna har som mest att göra. Jul och nyår är över och många människor får flera stora räkningar. I år är det fler som vill få snabba pengar för att bland annat lösa elräkningen.

– Ekonomin går upp och ner och folk behöver få pengar till räkningarna, just nu har antalet lån ökat med 50 procent, säger Per Nygren, kontorsansvarig på pantbanken i Nordstan, Göteborg.

90 procent får tillbaka sina smycken

Enligt Per Nygren köper cirka 90 procent av kunderna tillbaka sina smycken eller klockor igen och på det sättet menar Per Nygren att det är ett fördelaktigt lån, även om den effektiva årsräntan ligger mellan 18 och 36 procent.

– Du får inget krav från oss eller liknande utan det värsta som kan hända är att vi säljer smycket om du inte kan köpa tillbaka det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.