Allt fler vill sprida askan. Foto: SVT

Allt fler vill sprida askan

Publicerad

Det blir allt vanligare att vilja sprida askan efter en avliden person. Oftast handlar det om att man vill sprida askan i havet eller i naturen. Ett vanligt önskemål är också att sprida askan i trädgården.

I Sverige finns tydliga regler om vad man får göra eller inte göra med askan efter en avliden person. Det är Länsstyrelsen som beslutar vad man får göra och det finns tydliga regler för vad som gäller.  

– Vi tar beslut utifrån begravningslagen och begravningsförordningen. Vi gör en lämplighetsprövning i varje enskilt fall utifrån hur det faktiskt ser ut på den aktuella platsen, säger Mariam Omeirat, jurist på Länsstyrelsen.

Fler ansökningar 

På Länsstyrelsen i Västra Götaland och Halland fick man under 2012 in 475 ansökningar om att sprida askan utanför en begravningsplats, hittills i år har 609 ansökningar kommit in. De flesta ansökningarna handlar om att man vill sprida askan i havet eller i sjöar, men även i skogen och i trädgården.  

– När det gäller spridning av aska över land så ska platsen för spridandet vara minst 500 meter från bebyggelse och det kravet uppfylls sällan, men vi får in flera sådana ansökningar varje år, säger Mariam Omeirat.

Vinga vanligast

För spridning i havet och sjöar har man i Västra Götaland en praxis om att det ska vara hundra meter från land och allra vanligast är förfrågningar om att sprida askan kring Vinga i Göteborgs skärgård.

När det gäller spridning i naturen får det inte ske på en en plats där många passerar och så måste det vara minst 500 meter från allmän väg.  

Även i vissa fall kan Länsstyrelsen godkänna att askan fördelas på olika platser.  

– Vi får ett antal sådana ansökningar per år om att dela askan. Om finns det synnerliga skäl för en delning kan vi ge tillstånd för det. Andra krav för delning är att en del av askan ska gravsättas utomlands och att det är uppenbart att man tänker hantera askan på ett vördnadsfullt sätt, säger Mariam Omeirat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.