Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se kammaråklagaren Daniel Larson berätta i klippet ovan varför han har anmält advokaten. Foto: TT

Västsvensk advokat anmäld – påstås ha läckt information till vittnen

Uppdaterad
Publicerad

En känd brottmålsadvokat har anmälts av flera åklagare i Västsverige. Advokaten anmäls bland annat för att ha brutit mot god advokatsed.
– Det är klart att man blir bestört och förvånad när sådant här kommer fram, säger Daniel Larson, en av åklagarna som anmält advokaten.

Enligt de tre åklagarna ska advokaten ha misskött sitt uppdrag där han i ett av fallen fört ut information från klienter som suttit häktade med restriktioner. Vid ett tillfälle kontaktade han ett alibivittne, i ett mål där den tilltalade var misstäkt för försök till mord.

– Det här kom fram i rättegången då det här vittnet berättade under ed om den här kontakten och vad advokaten sagt i det här samtalet, säger kammaråklagaren Daniel Larson.

Arbetat i närmare 20 år

”Det är klart att man blir bestört och förvånad,” säger kammaråklagare Daniel Larson, en av de som anmält advokaten.

De tre åklagarna har anmält advokaten till Advokatsamfundet för att ha brutit mot god advokatsed. Där riskerar han nu att bli utesluten. SVT Nyheter Väst har sökt advokaten på olika sätt vid flera tillfällen, men han har inte återkommit.

Den kände advokaten, som är i 50-årsåldern, har varit verksam i närmare 20 år som brottmålsadvokat. Han har företrätt flera personer som har kopplingar till kriminella nätverk.

-  Jag känner mig skyldig att göra en anmälan, för det var så tydligt i det här fallet att den här advokaten hade fört ut meddelande från den häktade klienten med restriktioner till det här vittnet, tillägger Daniel Larson.

Advokatssamfundet utreder anmälningarna men vill i nuläget inte kommentera ärendet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer