Foto: TT

Flera allvarliga brister på Bergsgårdsskolan – elever når inte kunskapskraven

Uppdaterad
Publicerad

Skolmiljön är otrygg. Utbildningen brister. Och eleverna når inte kunskapskraven. Skolinspektionen riktar nu skarp kritik mot Bergsgårdsskolan 4-9 i Göteborg. Om inte bristerna åtgärdas riskerar nu kommunen ett vite på två miljoner kronor.

Skolan har flera allvarliga brister inom samtliga områden som Skolinspektionen granskat. Detta leder enligt Skolinspektionen till att elever inte får den utbildning och undervisning de har rätt till. Bristerna gäller undervisning och lärande, extra anpassningar och särskilt stöd, trygghet, studiero och åtgärder mot kränkande behandling.

Elever har stora kunskapsluckor

Kunskapsresultaten på skolan beskrivs som mycket låga. Bara 11 procent av eleverna i årskurs 9 nådde kunskapskraven i alla ämnen år 2018. Endast 19 procent av eleverna nådde behörighet till nationellt gymnasieprogram samma år. Det ska enligt både lärare och skolledning finnas många elever med stora kunskapsluckor.

Skolinspektionen menar att bristerna på skolan får mycket allvarliga konsekvenser för eleverna på skolan. Bristerna har enligt Skolinspektionen funnits på skolan en längre tid.

Kräver åtgärder

Många elever på skolan upplever att miljön på skolan som otrygg, både under raster och under lektionstid. Det finns, enligt Skolinspektionen, elever som är rädda för vuxna på skolan. Arbetet med att säkerställa elevernas trygghet brister, enligt Skolinspektionen.

Skolinspektionen kräver nu att Göteborgs kommun omedelbart gör kraftfulla åtgärder för att eleverna ska få den utbildning de har rätt till. Senast den 13 december 2019 ska Göteborgs kommun redovisa åtgärder för Skolinspektionen.

Emma Andersson Malmros är rektor på skolan. Hon menar på att det redan pågår ett förbättringsarbete.

Bergsgårdsskolan 4-9

Bergsgårdsskolan är en skola i Hjällbo i Göteborgs kommun. Där går 228 elever i årskurserna 4-9.

Källa: Skolinspektionen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.