Foto: TT

Fler med barnfetma i Angered jämfört med Örgryte

Uppdaterad
Publicerad

Tolv procent av de svenska fyraåringarna lider av övervikt eller fetma. Skillnaderna är stora mellan barn i rika och fattiga områden, mellan stad och glesbygd och mellan pojkar och flickor, visar landstingens barnhälsorapporter.

Barnhälsovården i vid landstinget Sörmland har sammanställt barnhälsorapporter från 19 av landets 21 landsting. I Stockholm och Göteborg är det dubbelt så vanligt med övervikt och fetma bland fyraåringar i områden som Skärholmen och Angered jämfört med Danderyd och Örgryte där inkomster och utbildningsnivå är högre.

Att socioekonomiska faktorer spelar stor roll för risken för övervikt är inget nytt, säger Paulina Nowicka, professor i kostvetenskap, som forskar på barnfetma.

-Vi vet att föräldrarnas utbildning är den starkast påverkande faktorn. Vi vet också att vilket bostadsområde man bor i spelar in.

Hon tycker att det är viktigt att inte lägga skulden på föräldrarna

-Det handlar inte om dåliga föräldrar, utan om att de har sämre förutsättningar. Vi vet att föräldrar i socioekonomiskt utsatta områden oftare har obekväma arbetstider, vilket leder till stress. Och vi vet att framför allt mammor stress leder till fetma.

Glesbygd och storstad

Övervikt och fetma är också vanligare i glesbygd jämfört med storstäder. Högst är andelen i Härjedalen och Västernorrland där 16 procent av fyraåringarna har övervikt eller fetma. Paulina Nowicka, ser några olika förklaringar

-Barn på landsbygden har sämre möjligheter till fysisk aktivitet höst och vinter. Det kanske till exempel inte finns någon simhall och de måste ta bussen till skolan. Sedan är tillgången till god primärvård och hälsovård sämre och de fångas inte upp lika tidigt.

Jämförelsen visar också på skillnader mellan pojkar och flickor. 13 procent av de fyraåriga flickorna har övervikt eller fetma, jämfört med tio procent för pojkarna. Paulina Nowicka tror att en förklaring är man helt enkelt upptäcker övervikt tidigare hos flickor för att vi redan vid tidig ålder tänker mer på hur flickors kroppar ser ut.

-Flickors vikt uppmärksammas tidigare. Flickors kroppar betraktas och kommenteras på ett annat sätt redan i förskoleåldern.

-Ett litet barn med fetma eller övervikt är inte ”tjockt” på samma sätt som en tonåring eller vuxen, utan är ofta både längre och större än sina jämnåriga. Det betraktas på olika sätt beroende på om det är en pojke eller en flicka.

Hjälp tidigt

Övervikt i barndomen kan leda till problem länge fram i livet. Det ger hjärt- och kärlpåverkan redan från tidigt ålder och den som är överviktig som liten är det ofta också som vuxen.

-Men den goda nyheten är att det finns bra behandling att gå tidigt i livet. Det är mycket lättare att hjälpa tidigt än sent, och sjukvården har blivit mycket bättre rustad för att hjälpa barn med övervikt.

Det finns många åsikter om barn och mat. Paulina Nowicka bemöter några av de vanligaste:

Barnet växer ur övervikten av sig själv. Nej, barn som är stora vid födseln fortsätter oftast att vara det. Barnet behöver hjälp för att minska sin vikt.

Sötningsmedel är farligt. Det finns ingen forskning som stöder det påståendet. Produkter med sötningsmedel kan vara en bra övergång när man ska dra ner på socker.

Man ska inte äta på kvällen. Det beror på. En tonåring som kommer hem sent från träningen behöver äta även om det är sent.

Det är viktigt med ett visst antal mål per dag. Rutiner är viktiga, men det är mängden kalorier som påverkar vikten, inte antalet mål.

Det är dåliga föräldrar som ger godis. Nej, om barnet äter varierad och nyttig mat i övrigt finns det utrymme för sötsaker – men i begränsad mängd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer