Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under natten i torsdags brann det bland annat i ett parkeringshus i centrala Trollhättan. Även flera bilar antändes. Foto: Robert Betzehag

Flera bränder härjade i Trollhättan

Uppdaterad
Publicerad

Ett stort antal bilar på olika platser, ett parkeringshus mitt i centrum och ett flerfamiljshus. På kort tid kom larm om att flera bränder härjade runtom i Trollhättan sent på torsdagskvällen. Polisen uppger att man ”misstänker en planerad aktion”.

– Vi har startat en rad utredningar för att ta reda på vilka gärningspersonerna är Hans Jörgen Ostler, polisens presstalesperson, i SVT:s Morgonstudion.

Ett stort räddningsarbete pågick på flera platser i centrala Trollhättan efter att det larmats om flera bränder strax efter klockan 22 på torsdagen.

Polisen konstaterar på sin hemsida att sex larm om bränder på olika platser ramlat in – varav de första fem inom en kort tidsperiod:

22.26 - Karlstorpsvägen, brand byggnad som uppges inrymma studentbostäder – fastigheten är dock helt tom.

22.32 - Föreningsgatan, brand parkeringsgarage i centrala Trollhättan.

22:32 - Bergkullevägen, fyra bilar i brand på adressen.

22.32 - Paradisvägen, tre bilar i brand – enligt polisen ska en yngre man ha setts springa från platsen i samband med att branden startade.

22.34 – Södra Malögavägen, sex bilar i brand – tre maskerade ungdomar ska ha setts springa från platsen.

01.01 – Lextorpsvägen, tre bilar i brand.

Karta över Trollhättan med samtliga sex platser utritade – där bränderna inträffade sent på torsdagskvällen och natten mot fredag. Foto: SVT

Branden i parkeringshuset i korsningen Föreningsgatan/Österlånggatan lyckades släckas under natten. Ett viktigt meddelande till allmänheten kallat VMA-larm utfärdades under några timmar under natten.

Boende i centrala Trollhättan uppmanades gå inomhus och stänga fönster, dörrar och ventilation. Tidigt på fredagsmorgonen hade VMA-larmet dragits tillbaka.

Räddningstjänsten hade inte lika stor framgång i släckningsarbetet med det branddrabbade flerfamiljshuset på Karlstorpsvägen.

– Vi kommer låta byggnaden brinna ner vilket tar ett par timmar till. Det finns fortfarande inga uppgifter om att någon kommit till skada, sade Johan Bäckström, vakthavande befäl vid Norra Älvsborgs räddningstjänst, till SVT tidigt på fredagsmorgonen.

Inga rapporterade personskador

Enligt polisens vakthavande befäl Göran Carlbom har man ännu inte funnit några misstänkta gärningspersoner.

– Eftersom bränderna på de olika platserna larmades om ungefär samtidigt misstänker vi en planerad aktion. Det är i övrigt lugnt i området, säger Carlbom.

Bränderna får brottsrubriceringen mordbrand och skadegörelse genom brand. Enligt uppgifter till SVT utesluter polisen inte att nattens många bränder kan ha koppling till de insatser som man nyligen gjort mot personer i Trollhättans kriminella miljö.

Under fredagsmorgonen rök det fortfarande vid en av nattens brandplatser. Foto: Anna Adersjö/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.