Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Flera fall av skabb bland unga upptäckta i Mellerud

Uppdaterad
Publicerad

I Mellerud har flera fall av skabb upptäckts bland unga. Nu uppmanar närhälsan Mellerud invånarna att vara uppmärksamma på symptom.

– Det handlar inte om ett utbrott, men eftersom det varit flera fall villvi att folk ska vara uppmärksamma, säger Maria Nykvist som är distriktssköterska.

Hör mer om vilka sypmtom man ska vara uppmärksam på i klippet.

Under hösten har närhälsan upptäckt att flera ungdomar i Mellerud drabbats av skabb, något som TTELA tidigare berättat om. Ett tio-tal personer har sökt vård på vårdcentralen. Men det finns också de som kan ha behandlat det själva utan att söka vård.

– Skabb finns ju i samhället jämt. Det vi såg nu var att vi under en kortare tidsperiod hade flera fall där ungdomar drabbats, säger Maria Nykvist, distriktssköterska och ansvarig för smittskydd på Närhälsan i Mellerud.

2017 hade Mellerud ett omfattande skabbutbrott där 100 familjer drabbades.

Maria Nykvist är distriktssköterska och ansvarig för smittskydd på Närhälsan i Mellerud. Foto: Privat

Drabbad kvinna: ”Hemmet är upp och ned”

– Det har varit fruktansvärt. Även om skabben är borta så är man helt uttorkad i huden. Jag tar hudlotion flera gånger om dagen, säger en kvinna som drabbats som SVT Nyheter Väst pratat med.

– Hemmet är ju upp och ned. Man har fått ta av alla dynor på soffor, gardiner, sängkläder, kläder, skor som vi måste frysa i 24 timmar, säger hon.

Skabb

• Skabb är en hudparasit som gör gångar i hudens yttersta lager och lägger sina ägg där.

• Det vanligaste symtomet är att det kliar mycket. Du kan bli smittad om du har lite längre kontakt hud mot hud med någon som har skabb.

• Skabb behandlas med ett flytande läkemedel som du smörjer över hela kroppen.

• Skabb har inget med hygien att göra.

Källa: 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.