Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Maria Johansson framför sin utbrända lägenhet Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Flera familjer hemlösa efter gårdagens brand på Orust

Uppdaterad
Publicerad
Maria Johansson och hennes grannar i lägenhetslängan är nu hemlösa efter den våldsamma branden på Orust.
– Det var hemskt när man såg branden, först fattade jag inte vad som hände, berättar Maria Johansson.

Vid 19.40-tiden på lördagskvällen kom larmet om en brand på Kaprifolvägen på Orust. Ett flerfamiljshus hade börjat brinna. I samma veva kopplades kommunens krisgrupp in.

– Första beskedet när jag blev uppringd var att det brann i en lägenhet. Då bestämde vi att vi öppnar upp kyrkan och ringde in en kurator, säger Susanne Hofling, operativt ansvarig för Posom-gruppen.

– Alla har löst sitt boende akut, men det finns familjer som inte har löst sitt boende på längre sikt.

Många chockade

Räddningstjänsten släckningsarbete pågick in på morgontimmarna. Huset som brann hade totalt 27 lägenheter, varav 14 lägenheter inte längre går att bo i.

SVT Nyheter Väst träffar Maria Johansson som står utanför avspärrningarna vid sin lägenhet. Hon var inte hemma när branden bröt ut men fick ett meddelande av grannen och skyndade sig hem.

– Det var hemskt när man såg branden, först fattade jag inte vad som hände, berättar Maria som nu bor tillfälligt hos sin pojkvän.

– Men sedan när det började ta sig förstod jag att jag inte skulle ha något hem kvar.

Ingen person kom till skada i branden, men många chockade personer samlades i kyrkans lokaler under lördagskvällen, där de erbjöds samtalsstöd och fika.

– Vi har varit kontakt med samtliga. Det är en stor kris så klart att bli av med sitt boende. En del har sagt att de är oroliga, andra har varit mer tysta. Igår hade vi en samling där vi såg till att alla hade någonstans att bo över natten.

”Folks hjälps åt”

Kommunen öppnade upp hotellet och äldreboendet för de som inte hade någonstans att ta vägen, men samtliga boende har löst den akuta boendesituationen genom anhöriga.

I morgon tar det ”vanliga” skyddsnätet över, som vårdcentralen, socialtjänsten och försäkringsbolag för de familjer som förlorat sina hem.

– Vi avvecklar idag. Det märks att det är ett litet tryggt samhälle där man hjälps åt. Folk har hört av sig och erbjudit bland annat friggebodar och mat. Det är en styrka i ett litet samhälle, att man sluter upp. Man känner varandra. Det blir lätt att hjälpa till.

Foto: SVT

Det här gör en Posom-grupp

Visa

Posom är förkortningen för ”psykiskt och socialt omhändertagande vid stora olyckor och katastrofer”.  Många kommuner har Posom-grupper som kopplas in vid kriser och katastrofer. Krisgruppen kan upprätta ett tillfälligt informationscentrum och erbjuder exempelvis samtalsstöd.

Källa: Myndigheten för samhällsskydd- och beredskap

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer