SVT Nyheter Väst har pratat med flera förskolor i Göteborg. Många tillåter inte barnvagnar i tamburen av flera olika anledningar – ett exempel är allergier. Bilderna är tagna i andra sammanhang. Foto: TT / SVT

Förbud mot barnvagnar inomhus på flera förskolor

Publicerad

På vissa förskolor finns ett förbud mot att ta med barnvagnar in i tamburen, när man till exempel är där för att hämta ett storasyskon. Flera förskolechefer hänvisar till brandsäkerheten.

Frågan om det är okej att ta med sig barnvagnen in på förskolan när man hämtar ett syskon blev aktuell efter tisdagens händelse då en bebis togs i sin vagn utanför en förskola på Hisingen.

– Vi har tagit upp det här i dag bland personalen, säger Lena Bodin, förskolechef i Örgryte-Härlanda.

När SVT Nyheter Väst ringer runt till slumpvis utvalda förskolor inom Göteborgs stad visar det sig att vissa förskolor tillåter att vagnen tas med in vid hämtning – andra har ett förbud mot just det.

– Nej vi kan inte låta alla vårdnadshavare ta in vagnen på förskolan på grund av säkerhetsskäl och utrymning vid brand. Vi har inte plats för alla, säger förskolechefen Marie Alhede.

”Får väcka det lilla barnet”

Utöver brandsäkerheten hänvisar hon också till det förbud mot nötter som gäller och att de inte kan kontrollera vad som ligger i vagnarna. Flera föräldrar som SVT pratat med säger att de brukar lämna sina bebisar i vagnen utanför när de hämtar sina äldre barn. Men förskolan rekommenderar dock att vårdnadshavare inte lämnar kvar ett barn ensamt ute på gården när de hämtar syskon. 

– I värsta fall får man väcka det lilla barnet och ta med den in, säger förskolechefen Marie Alhede.

Hon påpekar samtidigt att föräldrar i dialog med personal kan hitta en annan lösning, om det skulle behövas.

En annan förskola som har ett uttalat förbud mot att ta in vagnen hänvisar också till brandsäkerheten.

– Vi kommer inte ut om det börjar brinna, man ställer vagnen utanför, säger Linda Sinclair, förskolechef i Torslanda.

Ingen bra plats för bebisar

Fyra av de 16 slumpvis utvalda förskolor i Göteborg som SVT Nyheter Väst har kontaktat uppger att de har ett direkt förbud mot att ta in vagnen. Ytterligare en förskola uppger att det är för trångt för att ta in en barnvagn. De övriga nio uppger att det är tillåtet för föräldrar att ta med sig barnvagnar in. 

En av de förskolor som tillåter vagnar i tamburen påpekar samtidigt att förskolan inte alltid är en bra plats för bebisar att vistas i.

– Det finns ju ett problem när det förekommer RS-virus. Bebisar ska ju helst vara i den miljön, säger förskolechefen Lena Bodin. 

Efter händelserna på Hisingen har man börjat fundera på alternativa lösningar, berättar hon. En lösning kan vara att föräldrarna hjälps åt vid hämtning.

– Vi har fjorton familjer med syskon som hämtar klockan 14.00. De kan ju hjälpa varandra att hålla koll på barnen i vagnar utanför, säger Lena Bodin. 

På den förskola i Hisingen, varifrån den sex månader gamla flickan försvann, finns det inget generellt förbud mot att ta in barnvagnen. Men förskolechefen menar att lokalerna inte är anpassade för barnvagnar.

Stefan Gustafsson vid polisen säger att föräldrar inte behöver oroa sig. Foto: Thomas Johansson/TT/SVT

SVT rapporterade · Borde man få ta med sig vagnen in på förskolan?

Tack för all era kommentarer, chatten är nu stängd.
17.37
Skulle jag ta med en vagn till barnet som jag hämtar från förskolan, så skulle jag självklart lämna den utomhus. Men eftersom jag har en bebis på två månader, som måste med varje gång jag ska hämta på förskolan, så tar jag med vagnen in, trots att det står att man inte ska göra det. Ingen i personalen har sagt något. Tycker det är omänskligt att lämna en bebis utomhus, även om det bara rör sig om några minuter.
17.37
Nej, har brandskyddsmyndigheten sagt vad som gäller så gäller det för alla, inga undantag.
17.37
Nej, man får väl ta ur barnet ur vagnen och ta med det in när man hämtar sitt äldre barn, det gjorde alltid jag.
17.37
Det ska absolut inte förekomma vagnar inomhus i förskolan men väldigt gärna ett eller flera småsyskon på armen som får tillfälle att bekanta sig med miljön i vårdnadshavarens trygga famn
17.38
Absolut ska man kunna göra det. Nu finns det ju en viss risk att det finns s.k. Copycats för ett tag framöver. Det finns ju ett antal sjuka människor som springer runt i våra samhällen!
17.38
Barnvagnar till barn som går på förskolan brukar vara förbjudna för att de tar plats och riskerar att hamna i utrymningsvägar. Men barnvagnar med bebisar och väldigt små barn i borde absolut få parkeras inne på förskolan under hämtningen! Allt annat är vansinne.
17.38
Vad betyder "utanför förskolan" i era artiklar? Utanför eller innanför en stängd förskolegrind? Jag kan ju tycka att det borde räcka om vagnen står inne på en stängd förskolegård. Gjorde den stulna barnvagnen det?
Enligt våra uppgifter ska barnvagnen lämnats på förskolans gård, innanför en grind och staket. / Jakob, reporter
17.41
Ja, om barnet sover borde det finnas ett ställe att ställa vagnen på, förskolelokalerna ska vara ändamålsenliga, säkra och funktionella. Förskolan dikterar tiderna för föräldralediga och kan planera så att inte alla kommer samtidigt.
Vår förskola har dessutom inte ens en babysitter i hallen, man måste antingen lägga bebisen på golvet när man klär på syskonet eller lyckas med konststycket med två barn i famnen.
17.41
Nej, men barnet, samma med hund

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Misstänkt barnarov i Göteborg

Mer i ämnet