Elva unga män, boende i Frölunda, greps under måndagsmorgonen. Foto: SVT

Flera hämtade till förhör efter bilbränderna

Uppdaterad
Publicerad

Elva personer har på måndagsmorgonen hämtats in till förhör gällande bilbränderna i Göteborg i augusti.

– Det stämmer. Flera unga män har hämtats in nu på morgonen, säger Hans Lippens, presstalesperson vid polisen i region Väst.

Göteborgs-Posten var först med uppgiften att flera personer på en rad olika adresser, tidigt på måndagsmorgonen hämtades in till förhör efter bilbränderna i Göteborgsområdet som inträffade i augusti.

Totalt är det elva personer, alla unga män mellan 15 och 20 år gamla, som har hämtats in till förhör. Samtliga bor i Västra Frölunda, enligt Christian Nylén, biträdande lokalpolisområdeschef i lokalpolisområde Syd.

– De känner varandra. En del av dem är kända av oss sedan tidigare, säger han.

Totalt tolv personer gripna

Enligt presstalesperson Hans Lippens är samtliga elva personer misstänkta för delaktighet i bilbränderna. Brottsmisstankarna rör grov skadegörelse och våldsamt upplopp.

– Vi är nöjda med insatsen så här långt och förhör kommer att hållas under dagen, säger han.

Så sent som i förra veckan greps ytterligare en person, misstänkt för att ha deltagit i bilbränderna.

– Det är en man som misstänks för grov skadegörelse och våldsamt upplopp, sa åklagaren Mats Ihlbom, då.

Minst 60 bilar som sattes i brand

Det var den 13 augusti som minst 60 bilar brann i Västra Frölunda i västra Göteborg. För att kunna hitta gärningsmännen beslutade åklagaren bland annat för att dna-topsa 30 män.

Enligt Christian Nylén har polisen arbetat med ett omfattande material.

– Det har handlat om filmer och vittnesuppgifter från boende och målsägande som fått sina bilar förstörda. Den här insatsen har haft största prioritet.

Ingen kom till skada vid bränderna. Är det motiverat att utredningen av den här typen av brott har högsta prioritet?

– Ja, absolut. Den här typen av kriminella gärningar skapar en stor påverkan på lokalsamhället. Det handlar inte bara om skador på fordon, utan om den otrygghet som skapas kring detta. Vi kan aldrig från samhällets sida acceptera den här typen av beteende.

Hur kommer det sig att man griper personerna först nu?

– Det här är en omfattande insats som har planerats länge. Det krävs att man har gjort ett bra förarbete och vänt på de stenar som går att vända på.

Förhör väntar

Efter morgonens insats är totalt 14 personer misstänkta i ärendet, varav 12 är frihetsberövade.

Efter att samtliga personer har förhörts, kommer åklagare ta beslut om de misstänkta personerna ska anhållas eller släppas efter förhöret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.