Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sadaf Ahmadi nobbar Kulturhusets nya erbjudande om lokal för hennes utställning. Hon tycker den är för mörk och hoppas på en bättre lösning. Foto: SVT

Sadaf Ahmadi nobbar Kulturhusets erbjudande om ny lokal: ”Som en mörk skokartong”

Uppdaterad
Publicerad

Sadaf Ahmadi, konstnären som inte får ställa ut hängande kvinnostatyer i chador i Borås, uppvaktas just nu från flera håll. Bland annat får hon nu förfrågan om att ställa ut i EU-parlamentet.

– Det är kritik mot politisk islam och det ser jag starka skäl att stötta, säger Charlie Weimers (SD), EU-parlamentariker.

Sadaf Ahamdi bekräftar för SVT att hon fått flera inbjudningar efter att det blev känt att hon inte får ställa ut på Borås kulturhus.

Politiker reagerar

Charlie Weimers, EU-parlamentariker från Sverigedemokraterna, bjöd in Sadaf Ahmadi efter att han tagit del av att delar av utställningen stoppats.

– Jag har ännu inte fått något svar, men jag har förklarat att om hon väljer att tacka ja är det på intet sätt ett ställningstagande för vårt partis politik. Endast en möjlighet att ställa ut sin konst i Europaparlamentet, säger han.

Parlamentariker kan bjuda in

EU-parlamentariker har möjlighet att två gånger per mandatperiod ställa ut konst i parlamentet. Till exempel har företrädare för Liberalerna tidigare ställt ut fotoutställningen ”Last night in Sweden” efter Trumps uttalande 2016, Vänsterpartiets Malin Björk har tidigare ställt ut Elisabeths Olssons Wallins konst.

– Jag kan inte se något bättre sätt att använda min plats än med att upplåta den till detta, säger Charlie Weimers.

Han är starkt kritisk till Borås kulturchefs Ida Buréns beslut att stoppa delar av utställningen i foajén i Borås kulturhus av säkerhetsskäl.

– I detta fall är det ren censur. Ahmadi är själv tydlig med att det inte är kritik mot islam utan mot politisk islam, slöjtvång och regimen i Iran. Och det ser jag väldigt starka skäl att stötta.

Samtidigt har vi den näst högsta terrorhotnivån i Sverige, måste vi inte skydda svenska medborgare?

– Vi måste ställa oss frågan om det bästa sättet att skydda svenska medborgare är att ge avkall på yttrandefriheten.

Även kulturpolitiker i Uddevalla är intresserade av att ställa ut Ahmadis konst. Henrik Sundström (M), kommunstyrelsens andre vice ordförande, säger att han söker kontakt med henne.

Se konstnären själv berätta i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Konstnären Sadaf Amadi om stopp av sitt konstverk: ”Politiken ska inte blandas ihop med religionen.Tron är inte brännbar”. Foto: SVT / George Adam

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.